Savanykás rozskenyér: A férjem kérésére készült ez a savanykás rozskenyér. Nem először sütöttem… csak ici-picit savanykás, egyáltalán nem száraz, több napig finom és nem morzsálódik. Különösen jó ízű orosz hússalátával, sajtokkal, magyaros túrókrémmel, házi kolbásszal. 🙂
Savanykás rozskenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához vagy öregtésztához:
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 dl víz
- 10 g élesztő
Kenyérhez:
- Összes előtészta
- 150 g világos rozsliszt
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g kenyérliszt (BL-80)
- 30 g sikér
- 1-2 kk. só
- 1 kk. melasz (15 g)
- 2 ek. olaj (25 g)
- 15 g friss élesztő
- 50 g joghurt
- 150 ml víz
Leírás
Előkészítés:
- Előző nap bekeverjük az előtésztát vagy öregtésztát, jó ha 24 órát áll. (Egy műanyag kelesztőtálba a szükséges alapanyagokat belemérjük, kanállal összekeverjük, lefedjük. 24 órát a konyhapulton hagyjuk pihenni.)
Kenyér készítése:
- A többi hozzávalót és az előtésztát összedolgozzuk, kicsit ragad, de megéri a munkát, mert finom kenyér lesz a végeredmény.
- Hőmérséklettől függően 45-60 percre félre tesszük kelni.
- Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen kissé ellapogatjuk és formázzuk.
- Majd sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarva huzatmentes helyen 30-45 percet kelesztjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra.
- A kenyér közepét egy éles késsel bevágjuk.
Kenyér sütése:
- Előmelegített sütőben 230 fokon 20 percig sütjük, majd kivesszük a formából, és forma nélkül még 10-15 perc alatt készre sütjük. (Kb. félidőben fóliával letakartam a kenyeret, hogy a teteje nehogy nagyon túlsüljön.)
- Rácsra tesszük hűlni.
Megjegyzés
A kész kenyér 700 grammos. A formám 11 x 25 cm nagyságú. Természetesen dupla adagból is lehet készíteni, én is szoktam, akkor kettő formára lesz szükségünk és picit nő a sütési idő, mert egyszerre fog sülni a két kenyerünk.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.