A savanyúleves egy igen finom, tartalmas leves, ami friss kenyérrel még önmagában is megállja a helyét. De, hogy teljes legyen a gasztronómiai élvezet, a savanyúleves után én palacsintát vagy kakaós csigát szoktam kínálni.
Savanyúleves
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 2 ek. olaj
- 1 ek. liszt
- 2 krumpli
- 1-1 kisebb fehér és sárga répa
- 1-1 darabka karalábé és zeller
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 kis darabka kolbász
- só, szemesbors, babérlevél, őrölt kömény
- 2 tojás
- Tálaláskor: ízlés szerint ecet és tejföl
Leírás
- Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
- A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára, a hagymát egészben hagyjuk.
- A kolbászt 4 darabra vágjuk.
- A lisztet megpirítjuk az olajon, felöntjük kb. fél liter vízzel és simára keverjük.
- Beletesszük a 4 darabka kolbászt (kb. 2 cm-es darab) kicsit összefőzzük, néhány percet, amíg szépen kis színt ereszt a kolbász. Amikor már szép piros színű, bezöldségeljük.
- Sózzuk, borsozzuk (5-6 szem feketebors) és 1 nagyobb babérlevéllel és egy késhegynyi őrőlt köménnyel fűszerezzük.
- Felöntjük vízzel (én 2 literes lábasban készítem, ez kb. 2-3 személy részére elegendő nálunk).
- Felforraljuk és szépen lassan főzzük. Vigyázva, mert ha teljesen letakarjuk, kifuthat a rántásos levesünk. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Nekem ez általában 40-45 perc.
- Amikor puha a zöldség, beleteszünk 2 tojást. (Előtte kis tálkába tesszük, nehogy véletlenül rossz legyen a tojás és úgy beleüssük a levesbe.)
- Még jó öt percet főzzük, hogy a tojás is megfőjön.
- Tálalásnál ecettel és tejföllel lehet ízesíteni.
Megjegyzés
Érdemes megfőzni, nagyon finom. Én általában úgy főzöm, hogy személyenként 1 tojást és két darabka kolbászt teszek bele.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.