Nálunk a krumplihámozás minimum 2-3 kg krumplinál kezdődik. Ennyi ugyanis az adagja az én éhes férfihordámnak. (apa + 3 öcsisajt) Mielőtt valami haspók bagázsra gondolnál, ez az adag 3 napi mennyiség. Igen, 3 nap. Kinek van ideje mindennap főzni? Ott takarékoskodok az időmmel, ahol csak tudok. A több napra főzéssel rengeteg időt meg lehet spórolni. 🙂
Krumplipucolás közben mindig szórakoztatom magam valamivel. Most éppen az alkotási kényszer kapott el. Eszembe jutott, hogy a sárga rózsához megszólalásig hasonló krumplirózsákat láttam a neten. Ha lejjebb görgetsz megnézheted Ibolya mesterművét is…Ezek itt a saját művek.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék ♥
Itt a csodálatos krumplirózsa remekmű, még sületlen állapotban.
Lévén éppen Valentin nap, meg is csináltam. Aztán büszkén újságoltam Hajninak, hogy én milyen ügyes és milyen kreatív és milyen zseniálisan fantasztikus vagyok, mert hogy feltaláltam a spanyolviasz helyett a sült krumplirózsát. 😀 Erre drága sütitündér húgocskám rezignáltan közölte, hogy ő is látott már ilyet. Hát ennyit, hogy én Hajninak mutatnék valami “újat”. 😀 Na de sebaj! Hátha te még nem ismered, és szeretnél valakinek, ha másnak nem, hát magadnak kedveskedni egy csokor házi készítésű krumplirózsával. Jó móka gyerekekkel, ők is szívesen tekergetik a rózsákat.
Hogyan kell krumplirózsát csinálni?
Nagyon egyszerű.
Krumplihámozóval elkezdtem körkörösen “hámozni” a már megpucolt nyers burgonyát, így vékony krumpliszalagokat kaptam.
A krumpliszalagokat körkörösen elkezdtem feltekerni, majd megtűztem a kész remekműveket egy-egy fogpiszkálóval.
Ezután már csak forró olajban kell kisütni a krumplirózsákat.
Éppen tepsiben sütöttem héjában sült burgonyát, így oda biggyesztettem a tepsibe a rózsáimat is. Nem lettek olyan szépek kisülve, és picit megszívták magukat zsiradékkal, de ettől függetlenül dagadt a mellem a büszkeségtől. Arról nem is beszélve, hogy majd kibújtam a bőrömből egész nap izgatottságomban. 😀 Az eredeti verzióban olajban sütik ki, és csodásak.
A kis remekműveim, már csak a rózsaillat hiányzott, de szinte azt is éreztem 😀
Karikára vágott krumpliból is lehet krumplirózsákat csinálni, képes útmutatót ITT találsz.
Köszönöm szépen Rozmaring&ibolyának a képeket. Kedvet kapott, és a rakott krumpli tetejét díszítette krumplirózsákkal. Nézd csak a képeket, ennivaló…
Köszönjük Ibolya!
Sok sikert az alkotáshoz. Ha tetszett, köszönettel veszem a lájkokat, de a megosztásért sem haragszom meg. 😉 Köszönöm, hogy benéztél.
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.02.24.
Comments are closed.