Ezt a svéd ropogós kenyér receptet Siklósi Adriennek köszönhetem, ugyanis Ő sütötte és osztotta meg a receptet a neten. Azonnal megtetszett, azóta már sokszor megsütöttem. Szendvicsnek, salátához vagy csak úgy ropogtatva sörkorcsolyának is kitűnő. Arról nem is beszélve, hogy egészséges, hiszen teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet és magvakat tartalmaz. (Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy a sok itthon sütött finomság mellett nem árt egy kis odafigyelés, mert megjelentek deréktájon az úszógumik…)
Érdemes megsütni, nem bonyolult, sokáig eláll, Jolly Joker-ként csak elő lehet kapni a rohanó hétköznapokon. Gyerekeknek iskolába is könnyen elcsomagolható.
- 2 dl teljes kiőrlésű rozsliszt (125 g)
- 1,5 dl teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (100 g)
- 1 dl teljes kiőrlésű zabpehely (45 g)
- 1 dl lenmag
- 1 dl napraforgómag
- 1 dl szezámmag (magok összesen: 200 g)
- 1,5 kk. só
- 1 tk. sütőpor
- 1 dl olaj
- 2 dl víz
- A szárazanyagokat egy műanyag tálba mérjük, alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Alaposan elkeverjük. 30 percet pihentetjük.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A tésztát két részre osztjuk, az első adagot két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Ha készen vagyunk a nyújtással, a felső sütőpapírt félretesszük, ezt fogjuk használni a második adagnál is. Kb. 25 x 35 cm téglalap nagyságúra nyújtottam, majd 5 x 5 cm négyzetekre szeleteltem. Egy nagy késsel kell felvágni, de nem húzni kell a kést a tésztán, csak belenyomni, hogy ne “húzódjon össze” a tészta.
- A felszeletelt tésztát az alatta lévő sütőpapírral együtt áttettem a tepsire.
- A másik adag tésztával is így jártam el, csak azt nagyobbakra hagytam, kb. 5 x 11,5 cm-es kenyérlapkákat vágtam belőle.
- Előmelegített sütőben 170 fokon, a két tepsivel egyszerre sütöttem, félidőben megcseréltem őket, így 30 perc alatt sültek meg.
- Tepsin hagyjuk kihűlni, majd egy jól záródó műanyag dobozba tesszük.
És persze az sem egy utolsó szempont, ha hétvégén megsütjük, akkor hét közben nincs gondunk, mert csak elő kell venni a dobozból. Hát nem érdemes elkészíteni?
2015.02.09. Kiegészítés: elkészítettem a svéd ropogós kenyeret sütőpor helyett szódabikarbónával. És jelentem így is működik, szép is lett és finom is. Arról ugyan még nem tudok beszámolni, hogy így “álltában hogy viselkedik” (ropogós marad-e), azt majd az idő megmutatja. A formázáshoz még egy plusz információ: ha a sütőpapír szélét visszahajtjuk, és úgy nyújtjuk a tészta széleit, akkor nem lesz cakkos. Képeket a többi kép után csatoltam.
Az utóbbi időben sima zabpehellyel készítem (nem teljes kiőrlésűvel) mert ennek az ára jóval kedvezőbb és a kenyér ezzel is tökéletes. Általában a Lidl-ben kapható kék csomagos fajtát veszem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.