Drága Erzsi néni szarvasi kapucnyika receptjét még évekkel ezelőtt kaptam meg, azóta többször elkészítettük. Ő eredetileg a kapucnyikát káposztával tölti, mi már gombával, sonkásval-sajttal is elkészítettük. Mind nagyon finom.
Szarvasi kapucnyika
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g liszt
- 3 kk. só (Ízlés szerint)
- 1 kk. cukor
- 1 cs. szárított élesztő (7 g)
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 2,8-3 dl tej
Töltelék:
- ízlés szerint
Tetejére:
- 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
- Káposztás töltelékhez: a káposztát lereszeljük, megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
- Sonkás-sajtos töltelékhez: sonkát, sajtot szeleteljük, reszeljük.
- Gombás töltelékhez: vöröshagymát és gombát megtisztítjuk, olajon összepároljuk, sózzuk és borsozzuk.
- Lisztet átszitáljuk.
- Tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
- A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt. Jól elkeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a vajat, tojást és a langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Letakarjuk, pihenni hagyjuk.
- Kb. 1-1,5 óra elteltével (ha kétszeresére nőtt a tésztánk térfogata) enyhén lisztezett felületen kettévesszük a tésztát. Kb. 40 x 30 cm téglalap formára nyújtjuk, majd négyzetekre szeleteljük, megtöltjük, széleit villával összenyomkodjuk. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is.
- A párnácskákat sütőpapírral fedett tepsikre tesszük, tetejét tojással megkenjük, ízlés szerint magvakkal is megszórhatjuk.
- Hideg sütőben indítva 230 fokon (nem kell előmelegíteni a sütőt), kb. 20 perc alatt készre sülnek.
Megjegyzés
Finom csemege, vacsorára egy nagy bögre teával kiváló. A gyerekek nagyon szeretik, tízóraira is könnyen csomagolható.
A töltelék mennyiségét nem adtam meg, ezt mindenki saját szájíze szerint döntse el és készítse, úgy, ahogy a család szereti.
A töltelék mennyiségét nem adtam meg, ezt mindenki saját szájíze szerint döntse el és készítse, úgy, ahogy a család szereti.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.04.25. Ma laktóz- és tojásmentes változatot készítettem a káposztás kapucnyikából. Minden a recept szerint, annyi különbséggel, hogy Vegán Rámát és Alpro zabtejet használtam, valamint nem kentem meg tojással a tészta tetejét, csak vízzel megspricceltem. (A képen látható mennyiség 1,5 adag, azaz 750 g lisztből készült. Így 16 db, pont két normál méretű tepsi kapucnyika lett.)
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.