Teljes kiőrlésű, magvas kenyér. Több napig finom, nem morzsálódik, a magoktól igen jó izű. Nekünk nagyon ízlik és elkészíteni sem túl bonyolult.
Teljes kiőrlésű, magvas kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához:
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 10 g élesztő
- 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 150 g teljes kiőrléső tönkölyliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzasikér
- 60 g vegyes mag (len-, szezám-, tökmag és szotyi)
- 10 g élesztő
- 3 kk. só
- 100 ml főzőtejszín
- 100 ml víz
Leírás
Előtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát/öregtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Hat órát hagytam állni a konyhapulton.
Kenyértészta összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Ha egynemű a tészta, akkor letakarva 1 órát pihentetjük.
Kenyér formázása:
- Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Kezünkkel enyhén ellapogatjuk, négy szélét kissé ráhajtjuk, majd feltekerjük. (Lásd a képeken.)
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és még 30 percet pihentetjük.
- Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
- Nekem 45 percig alatt 230 fokon sült készre. (Alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben.) A jénai tetejét nem vettem le, úgy sütöttem végig a kenyeret.
- Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
- Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.