Az alapanyagokat kimérjük, összekeverjük, aztán már lehet is dagasztani típusú kiflit sütöttem. Formázásnál is az egyszerűség győzött a tuti-csodaszép-formával szemben. 🙂
Teljes kiőrlésű tejes kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt (fele tk. búza, fele tk. tönköly)
- 150 g finom liszt
- 2 kk. só
- 25 g friss élesztő
- 3 dl tej
- 50 g olvasztott vaj
- 1 ek. tejföl
Megkenni:
- kb. 25 g vaj
Leírás
- A vaj és a tejföl kívételével mindent a dagasztóüstbe mértem, gépel dagasztottam a tésztát. Majd hozzáöntöttem az olvasztott vajat, tovább dagasztottam. Kicsit keménynek éreztem a tésztát, ezért még egy evőkanál 20%-os tejfölt adtam hozzá. Dagasztottam. Puha tésztát kaptam, amit 1 órára letakarva, huzatmentes helyre félretettem pihenni.
- Amikor kb. duplájára megkelt a tészta, 2 részre osztottam.
- Az első tésztát 30 cm átmérőjű körré nyújtottam, majd lágy vajjal megkentem és 8 darabra vágtam.
- Egyesével a tésztadarabokat feltekertem, a széles résztől kezdve, a kis csúcsa felé haladva, úgy hogy a végén kissé meghúztam a tésztát. A kiflit enyhén meghajlítva sütőpapírral borított tepsire tettem, úgy hogy a tészta vége a kifli alá kerüljön.
- Így jártam el a többi darabbal és a másik adag tésztával is.
- A kifliket vízzel permeteztem, majd kb. 30 percet pihentek. Ezen idő alatt a sütőt 230 fokra előmelegítettem.
- A két tepsivel egyszerre sütöttem 230 fokon gőzös sütőben 10 percet, majd 200 fokon további 10 percet. Összesen 20 perc alatt sültek készre.
- Sütés után enyhén megspricceltem vízzel és rácson hagytam kihűlni a kifliket. (16 db, 2 tepsivel lett ebből a mennyiségből.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.