Csak össze kell mindent keverni, keleszteni, kanállal adagolni és sütni. 1,5-2 óra alatt készen vannak a finom, teljes kiőrlésű zsemlék. Tényleges munka és mosogatás is alig van vele, egy tál, két evőkanál (na meg persze mérleg és tepsi kell hozzá), összesen 10 perces munkával készen van a friss péksüteményünk. Akinek sok ez a mennyiség, frissen nyugodtan fagyaszthat le a zsemlékből. Van egy dagasztás nélküli zabpelyhes zsemle receptem is, ami hasonlóan készül mint ez, aki nem ismeri, szívből ajánlom, próbálja ki bátran: zabpelyhes zsemle receptje
100% Teljes kiőrlésű tönkölyzsemle
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g tönkölykorpa
- 50 g búzasikér
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 200 ml főzőtejszín
- 300 ml langyos víz
Leírás
Előkészítés:
- A száraz hozzávalókat tálba mérjük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt és a vizet, amivel szintén elkeverjük.
- Letakarjuk, konyhaasztalon pihentetjük. Kb. 1 órát kelni hagyjuk. (Míg kétszeres méretűvé nem nő a tésztánk.)
Elkészítés:
- A sütőt 210 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek.
- Míg melegszik a sütő, 20-30 perc, addig a zsemlék a konyhapulton pihennek.
- Végül a tepsit a forró sütőbe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből nekem 11 db zsemle lett, átlagosan 72 grammosak. Természetesen lehet nagyobbakat is sütni, pl. osszuk 8 darabra, akkor 99 g-os zsemléink lesznek belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.