Ez a zabpelyhes zsemle dagasztás nélkül készül. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, másfél óra alatt az sztalon is vannak a finom, ropogós zabpelyhes zsemlék. Tényleges munka alig van vele, csak ki kell mérni a hozzávalókat, összekeverni, amíg megkel a zsemle tésztája egyéb konyhai teendőinket elvégezhetjük, majd a tésztát tepsire kanalazzuk és sütjük. Összesen 10 perces munkával (mosogatással együtt) készen is van a friss péksüteményünk.
Az eredeti receptet (ami finomliszttel készül) egy dán barátnőmtől kaptam, már több mint 13 éve rendszeresen sütöm, de most a teljes kiőrlésű változatot is leírom, hogy aki kedvet kap hozzá könnyen elkészíthesse.
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g zabpehely
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 20 g búzasikér
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 50 g vegyes mag (nálam most szezám, lenmag és szotyi)
- 4-4,5 dl víz
- 2 ek. olaj
- 1kk. 10%-os ecet
- Az összes szárazanyagot egy keverőtálba kimérjük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet, olajat és az ecetet (a vízből kicsit tartsunk vissza, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjunk) majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük.
- Kb. 50-60 percet kelni hagyjuk (letakarva, huzatmentes helyen), míg kb. 2szeres méretűvé megnő a tészta.
- A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek. (Én kisebbeket sütök, az azt jelenti, hogy egy jó nagy púpos evőkanállal teszek egy zsemlének, így 12-13 darab zsemlém lesz. Étkes férfiaknak nagyobbakat is süthetünk.)
- A tepsit a forró sütőbe helyezzük. 230 fokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató! A magvak természetesen elhagyhatók, ha valaki nem szereti vagy másféle magvakra is cserélhetők.
Ha túl lágy a tészta, akkor a zsemlék kissé laposabbak lesznek, tehát legközelebb kicsit kevesebb vízzel kell elkevernünk a tésztát.
Éjszakai hűtős kelesztéssel is elkészíthető. Ebben az esetben hideg vízzel keverjük össze a tésztát, letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. (A tál kiválasztásánál legyünk óvatosak, számolni kell a tészta térfogatának növekedésével, inkább nagyobb tálat válasszunk, minthogy reggelre kifusson a hűtőnk polcára.) Másnap reggel kivesszük, sütőt előmelegítjük, zsemléket formázzuk, sütjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.01.27. Ma ismét teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemlét sütöttem, de a megszokottól eltérő fajta lisztet használtam. Ehhez a liszthez 4 dl langyos víz éppen elegendő volt.
CH csökkentett változat receptje is felkerült a weboldalra: ch csökkentett zabpelyhes zsemle receptje
Olvasóink is elkészítették a zabpelyhes zsemléinket, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.