Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, másfél óra alatt az asztalon is vannak a finom, zabpelyhes zsemlék. Tényleges munka alig van vele, csak ki kell mérni a hozzávalókat és összekeverni. Amíg megkel a zsemle tésztája egyéb konyhai teendőinket elvégezhetjük, majd a tésztát tepsire kanalazzuk és sütjük. Összesen 10-15 perces munkával (mosogatással együtt) készen is van a friss péksüteményünk.
Az eredeti receptet (ami finomliszttel készül) egy dán barátnőmtől kaptam, már több mint 13 éve rendszeresen sütöm. Itt olvasható: zabpelyhes zsemle receptje
100% Teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemle - olivás
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g zabpehely
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 20 g búzasikér
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 50 g vegyes mag (nálam most szezám, lenmag és szotyi)
- 4-4,5 dl víz
- 2 ek. olivaolaj
- 1kk. 10%-os ecet
- 20 szem zöld olivabogyó
Leírás
Előkészítés:
- Az összes szárazanyagot egy keverőtálba kimérjük, elkeverjük.
- Olivabogyót feldaraboljuk, azt is a tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet, olajat és az ecetet (a vízből kicsit tartsunk vissza, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjunk) majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük.
- Kb. 50-60 percet kelni hagyjuk (letakarva, huzatmentes helyen), míg kb. kétszeres méretűvé megnő a tészta.
- A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek. (Én kisebbeket sütök, az azt jelenti, hogy egy jó nagy púpos evőkanállal teszek egy zsemlének, így kb. 12 darab zsemlém lesz. Étkes férfiaknak nagyobbakat is süthetünk.)
- A tepsit a forró sütőbe helyezzük. 230 fokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni a zsemléket.
Megjegyzés
A zsemlék kívül kissé rücskösek lesznek, és első próbálkozásra nem biztos, hogy sikerül egyformákat sütnünk, de éppen ez a szépsége a házi, kézműves péksüteményeknek.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató! A magvak természetesen elhagyhatók, ha valaki nem szereti vagy másféle magvakra is cserélhetők.
Ha túl lágy a tészta, akkor a zsemlék kissé laposabbak lesznek, tehát legközelebb kicsit kevesebb vízzel kell elkevernünk a tésztát.
Éjszakai hűtős kelesztéssel is elkészíthető. Ebben az esetben hideg vízzel keverjük össze a tésztát, letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. (A tál kiválasztásánál legyünk óvatosak, számolni kell a tészta térfogatának növekedésével, inkább nagyobb tálat válasszunk, minthogy reggelre kifusson a hűtőnk polcára.) Másnap reggel kivesszük, sütőt előmelegítjük, zsemléket a tepsire kanalazzuk és sütjük.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató! A magvak természetesen elhagyhatók, ha valaki nem szereti vagy másféle magvakra is cserélhetők.
Ha túl lágy a tészta, akkor a zsemlék kissé laposabbak lesznek, tehát legközelebb kicsit kevesebb vízzel kell elkevernünk a tésztát.
Éjszakai hűtős kelesztéssel is elkészíthető. Ebben az esetben hideg vízzel keverjük össze a tésztát, letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. (A tál kiválasztásánál legyünk óvatosak, számolni kell a tészta térfogatának növekedésével, inkább nagyobb tálat válasszunk, minthogy reggelre kifusson a hűtőnk polcára.) Másnap reggel kivesszük, sütőt előmelegítjük, zsemléket a tepsire kanalazzuk és sütjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.