Ez a teljes kiőrlésű kenyér előtésztával és élesztővel készül, finom könnyű a tésztája, sokféle maggal van dagasztva. Olyan illatos amikor sül, hogy utána az egész lakás finom, kenyér illatba burkolózik. Úgyhogy vigyázat, függőséget okozhat a készítése. 🙂 Nem morzsálódik, több napig szépen szeletelhető és finom. Szabó Malom lisztjeit használtam az elkészítése során. A receptemet Niki teljes kiőrlésű kenyeréből alakítottam ki, Niki weboldalán rengeteg hasznos információt találhattok, érdemes ellátogatni hozzá.
Teljes kiőrlésű kenyér magvakkal
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 150 g aktív rozskovász
- 600 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-200)
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 100 g sikér
- 4-5 kk. só
- 30 g élesztő
- 120 g natur joghurt
- 80 g olaj
- 500 ml víz
Magvak:
- 2 ek. tökmag
- 1. ek. mák
- 1 ek. szezám
- 1 ek. fekete szezám
- 1 ek. lenmag
- 1. ek. napraforgó mag
- 1 ek. kukorica dara
Leírás
- Az összes hozzávalót dagasztótálba tesszük, géppel kb. 15 percet, kézzel jó fél órát dagasztjuk. Kicsit lágy a tészta, kissé ragad, de nem csirízes.
- Letakarva, huzatmentes helyre félre tesszük kelni. Kb. 1 óra alatt a duplájára nő a tészta térfogata.
- Ekkor kissé lisztes felületre borítjuk, két egyenlő részre osztjuk és formázzuk.
- Sütőpapírral bélelt alu formába tesszük a kenyereket, letakarva huzatmentes helyen még 1,5 órát pihentetjük.
- Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- Amikor letelt a kelesztési idő és a kenyerek szép nagyra megemelkedtek, a közepét éles késsel vagy pengével bevágjuk, majd a kenyereket egyszerre a forró sütőbe helyezzük.
- Kb. 20 perc múlva egy darab fóliával letakarom a kenyerek tetejét, nehogy nagyon megsüljön a teteje és ekkor óvatosan ki is veszem őket a formából, forma nélkül sütöm őket tovább, hogy az aljuk is jól át tudjon sülni.
- Az én sütőmben 38-40 perc alatt sülnek készre 230 fokon.
- Mikor megsültek, rácsra teszem hűlni.
Megjegyzés
Általában az egyik kenyeret frissen elfogyasztjuk, a másikat pedig zacskózva teszem a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt kiveszem, önmagától kiolvad, nem szabad mikrózni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.