Tepertős omlós teasüteményt készítettem. Sokáig eltartható és nagyon finom. A tésztát géppel állítottam össze, így nagyon hamar elkészült. Tetejére frissen őrölt vegyes borsot és sót szórtam, így igen jól esik utána egy kis innivaló. Szóval igazi sörkorcsolya. 🙂 Tepertő nélküli változatát így készítem: sós omlós teasütemény receptje
- 600 g búza finomliszt
- 20 g Himalaja só
- 1 csomag sütőpor (15 g)
- 5 g szárított élesztő
- 200 g darált tepertő (tepertőkrém)
- 100 g vaj
- 4 tojássárgája
- 200 g tejföl
- 1 tojásfehérje
- só, bors
- A sütőt 230 fokra állítjuk, előmelegítjük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tepertőt késes aprítóban ledaráljuk.
- A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük. Félretesszük.
- A lisztet, sót, sütőport, élesztőt kimérjük, összekeverjük. A sütőport át szoktam szitálni, hogy a kis golyók szétessenek. Ezeket az anyagokat összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és a tepertőkrémet. (Kemény vaj, amit a hűtőből vettünk ki.) Türelmesen elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. A tészta lassan összeáll, legyünk türelmesek. Amikor összeállt a tészta, még alaposan átgyúrjuk. Én sütőpapíron csináltam, így egyáltalán nem ragadt le. (Akinek van gépe, géppel is készítheti, én most minden hozzávalót a gépbe mértem, majd a géppel pár perc alatt összedolgoztam.)
- Majd 20 x 30 cm téglalappá nyújtjuk.
- Tetejét tojásfehérjével megkenjük, sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk.
- Sütőpapírral együtt átrakjuk egy nagy vágódeszkára, hogy nehogy megsértsük vágás közben a szilikon nyújtólapot.
- Kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra szeleteljük. A kést nem húzzuk, hanem fentről lefelé nyomjuk, így szép formásak maradnak a kis kockák.
- Késsel egy sort átteszünk a sütőpapírral borított tepsire, szépen szétrakosgatjuk, hogy pár mm távolság legyen a kockák között.
- Előmelegített sütőben 230 fokon 5 percet sütöttem, majd 210 fokon még 7 percet. Tehát összesen 12 perc alatt sült készre.
- Tepsin hagyjuk kihűlni.
- Jól záródó dobozban sokáig eltartható. Finom, omlós sütemény.
A maradék tojásfehérjét zacskóba tesszük, feliratozzuk. (Dátum, mennyiség)
Készíthetünk belőle: püskökkenyeret, pavlovát, kókusz csókot
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A késes aprító nagyon jó segítség a konyhában, sok mindenre lehet használni, hasznos konyhai kütyü. Én nem bántam meg, hogy megvettem. Írtam egy összefoglalót, hogy mi mindenre lehet használni és fényképekkel is illusztráltam. Ha van kedved, kukkants bele a kis irományomba: 30 + ötlet amire a késes aprítót használhatod
2021.09.24. Ma ismét elkészítettem. Tepertőkrémem készen volt. Minden alapanyagot a dagasztógépbe tettem (hideg vajat felkockáztam). A gép K keverő karjával pillantok alatt összeállította a tésztát, amit végül kicsit átgyúrtam, nyújtottam, kentem, formáztam. Közben a sütő fel is melegedett. Gyorsan tepsire rakosgattam a tésztát, majd megsütöttem. Felfért egy tepsire, de ma kicsit tovább sült, 16 perc alatt lett szép aranybarna. Kb. egy óra alatt készen is voltam mosogatással együtt. Nagy segítség, ha az embernek van egy kis tapasztalata és hasznos gépi segítsége a konyhában. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.