Tepertős pogácsát készítettem, kétszer hajtogattam, finom vidéki tepertőből készült tepertőkrémmel kentem meg. Ropogós, ízletes és szép leveles lett. Több napig eltartható, így pont jó lesz a telken horgászat vagy kertészkedés után elővenni. 🙂
Tepertős pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g búza finomliszt
- 3 kk. só (ízlés szerint)
- 25 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 100 g házi zsír
- 150 g tejföl
Kenni:
- 200 g tepertőkrém
- 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet, sót elkevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot és dagasztógéppel szép simára dagasztottam.
- Fél órát letakarva félretettem kelni.
- Elnyújtottam, megkentem a tepertőkrém felével. Hajtogattam. Alulról felfelé ⅓ arányban. Majd fentről lefelé. Végül jobbról és balról ⅓ arányban.
- Egy tállal letakartam, 30 percet pihentettem.
- Nyújtottam, kentem, hajtogattam (ugyanúgy, mint előbb), 30 percet pihentettem.
- Végül elnyújtottam, tetejét éles késsel bevágtam, majd szaggattam.
- Tepsire tettem, a tetejét enyhén felvert tojással megkentem.
- A sütőt 170 fokra előmelegítettem, közben a pogácsák a pulton pihentek. (kb. 30 percet)
- Végül 170 fokon, előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.
- Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 25 db pogi lett.
A tepertőkrém ennél a poginál nálam a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. 🙂
A tepertőkrém ennél a poginál nálam a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.