Férjemtől tanultam, ő pedig a nagymamájától leste el a tiszaugi halászlé készítés lépéseit…
A hétvégén Gyomaendrődön a Soczó-Zugi Holtágnál horgásztunk, a fiúk csodaszép halakat fogtak, így halászlé, frissen sütött kenyérrel és sült hal lesz a mai vacsoránk. 🙂 Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a férjem és a kisebbik fiam nem csak horgásznak, de meg is pucolják a kifogott halakat. Ez most komoly fogás volt, én is besegítettem a pucolásba. 9 kg (31 darab) hallak tértünk haza: Két nagy ponty 4 kg, két kárász 2 kg, egy óriási törpe harcsa 500 g és kicsi vegyes sütnivaló hal 2,5 kg volt. Most kivételesen egy pár képet a recept előtt mutatok a fogásról és a helyszínről is, remélem nem haragszotok meg érte. 😉
Tiszaugi halászlé
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 3,2 kg ponty és egyéb hal nyesedék (fej, farok, stb.)
- 3 db nagy fej vöröshagyma (kb. 500 g)
- só
- pirospaprika
- 750 g ponty szelet
- tej, ikra
- ízlés szerint erős paprika
Leírás
Előkészítés:
- A halakat megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük, keserű fogát eltávolítjuk. A haltejet és ikrát félretesszük.
- Kívül-belül alaposan megmossuk. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük.
- A hagymát megtisztítjuk.
Elkészítés:
- Az alaplének való hal nyesedéket és a hagymát 8 liter vízben feltesszük főni.
- Ízlés szerint hozzáadunk: 5-6 kk. sót és 8 kk. pirospaprikát.
- Forrástól számítva 4-5 órán keresztül főzzük.
- Közben a szép halszeleteket, ikrát, tejet kissé besózzuk, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
- Amikor teljesen szétfőtt a hal, apró szemű szűrőn átszűrjük a halászlét. (Nem passzírozzuk.)
- Hozzáadjuk a halszeleteket, ikrát, tejet és 20 perc alatt gyöngyözve készre főzzük.
- Friss kenyérrel és ízlés szerint csípős paprikával tálaljuk.
Megjegyzés
Nagy mennyiség, 3-4 családnak elegendő étvágytól föggően.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.