Háromféle töltelékkel készítettem a töltött kosárkákat, hogy mindenki megtalálja ami a legfinomabb a számára. Finom kelt tészta muffin formában, ízletes töltelékkel, tetején magokkal. Jó vendégváró, egy szép tálcára rakva nagyon mutatós. A húsvéti asztalon is megállja a helyét. Nálam már megvolt a főpróba. 2014. tavaszán készültek az első kosárkák, azóta többször is elkészítettem. 🙂
Töltött kosárka
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- 3 kk. só (Ízlés szerint)
- 1 kk. cukor
- 25 g élesztő
- 50 g vaj
- 1 tojás sárgája
- 2,9-3 dl tej
Töltelékhez:
- sajt
- sonka
- kolbász
- főtt tojás
- pírított káposzta
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- magvak ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, elkeverjük.
- A lisztes keverékhez adjuk a morzsolt élesztőt, vajat, tojást és a langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Letakarjuk, kelni hagyjuk.
- Sonkás-sajtos töltelékhez: sonkát, sajtot szeleteljük.
- Kolbászos-tojásos töltelékhez: tojást megfőzzük, kolbászt felszeleteljük.
- Káposztás töltelékhez: káposztát lereszeljük, olajon lepirítjuk, sózzuk és borsozzuk.
- Muffinformába muffinpapírokat beletesszük.
Elkészítés:
- Kb. 1-1,5 óra elteltével (ha kétszeresére nőtt a tésztánk térfogata) enyhén lisztezett felületre borítjuk és kiszaggatjuk a szükséges formákat.
- Nekem összesen 36 kosárka készült ebből a tészta mennyiségből. Tehát 36 korongot és 36 kis virágot szaggattam.
- Ez után elkezdjük: a muffinformába előszőr kerülnek a korongok, majd a töltelék és végül a virág. Ezt megkenjük a maradék tojás fehérjével és megszórjuk a magokkal.
- Előmelegített sütőben 210 fokon 12-15 perc alatt megsülnek.
Megjegyzés
A tölteléket mindenki saját szájíze szerint válassza meg, nagyon sokféle változatban elkészíthető.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.