A tölött lepénykenyér nem más, mint a lepénykenyér mindenféle finomsággal megtöltve, serpenyőben kisütve. Egyszerűen elkészíthető, finom, sokféleképpen variálható, attól függően, hogy ki mit szeret, illetve mi van a hűtőben vagy spejzban. Én most kolbásszal, főtt tojással és sajttal készítettem. Nagyon, de nagyon finom volt. 🙂 A lepénykenyér receptje már régebben felkerült a weboldalra, sokszor sütöm. Fázisfotókat is készítettem, érdemes elolvasni.
Töltött lepénykenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 2-3 kk. só (ízlés szerint)
- 1 cs. (7 g) szárított élesztő
- 3 dl víz
- 2 ek. olaj
Töltelékhez:
- kolbász
- sajt
- főtt tojás
Leírás
Előkészítés:
- Az átszitált lisztet, sót, élesztőt egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet és az olajat, alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. (min. 10 perc)
- Letakarva félretesszük kelni. (Hőmérséklettől függően 1-1,5 órára. Most nyáron nekem 45 perc is bőven elég volt.)
- Amikor a tészta kétszeresére nőtt, 12 darabra osztjuk, és kézzel kis lepénykéket formázunk belőle. Csak simán kihuzogatjuk a tésztát, megtöltjük a felszeletelt finomságokkal (most kolbász, sajt és főtt tojás került bele). A töltelék a tészta felére kerül, ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a széleit rányomkodjuk. Végül lisztezett felületre tesszük, egy tiszta konyhruhával letakarva 15-20 percet pihentetjük.
Elkészítés:
- A teflonos serpenyőt előmelegítjük, majd a lepényekből 2-3 darabot (mérettől függően) óvatosan beleteszünk és fedővel letakarva kb. közepes lángon megsütjük.
- Zsíradék egyáltanán nem kell alá, csak úgy szárazon sütöttem, kb. 2-3 percet mindkét oldalát.
- Rácsra tesszük hűlni, majd langyosan jóízűen elfogyasztjuk.
Megjegyzés
Lehet párolt gombával, káposztával, sonkával, besamelles zöldségekkel, sajttal, tojásrántottával, maradék főtt hússal, stb. stb. tölteni. 🙂 Tényleg ezerféleképpen variálható, és nagyon finom.
Természetesen friss élesztővel is el lehet készíteni, 25 g élesztő kell az 500 g liszthez. Nem kell külön felfuttatni. Minden mehet bele a tálba, aztán dagaszthatjuk, keleszthetjük.
Természetesen friss élesztővel is el lehet készíteni, 25 g élesztő kell az 500 g liszthez. Nem kell külön felfuttatni. Minden mehet bele a tálba, aztán dagaszthatjuk, keleszthetjük.
2016.02.03-án lusta voltam serpenyőben sütni, ezért tepsire pakoltam őket, megkentem felvert tojással, megszórtam szezámmal, és előmelegített sütőben 220 fokon 20 perc alatt megsütöttem őket. Finom lett, volt sajtos, sonkás sajtos, virslis, kolbászos tojásos. Képeket a fázisfotók mögé csatoltam. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.