Tönkölykeksz tej, cukor és fehér liszt hozzáadása nélkül!!! Bizony ám, és még répa, alma és banán is van benne! Na mit szóltok? Kipróbáljátok? Persze, azt el kell hogy mondjam, hogy nem igazán édes, csak édeskés. Tetejét dióval, magvakkal, esetleg csokoládéval díszíthetjük. Én csokisat is sütöttem, mert biztos voltam benne, hogy akkor a nagyobb fiam is megkóstolja. Nem is csalódtam, egy nagy adag vacsora után, még három kekszet is elpusztított. 🙂
Tönkölykeksz - 100% teljes kiőrlésű
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Kekszhez:
- 1 db alma
- 1 kisebb banán
- ½ kisebb nyers répa
- 260 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- csipet só
- csapott kiskanálnyi szódabikarbóna
- késhegynyi bourbon vaníliapor
- kiskanálnyi őrölt fahéj
- 50 g puha vaj
- 1 tojás
- 1 ek. melasz
Tetejére:
- Ízlés szerint dió, csokoládé
Leírás
- Az almát, banánt, répát megtisztítottam, késes vágóban pürésítettem. (Nem teljesen homogénre, voltak benne kisebb darabok. (Megmértem, 260 g lett belőle.)
- A liszthez hozzáadtam a sót, szódabikarbónát, vaníliaport, fahéjat, összekevertem.
- Majd a lisztes keverékhez hozzáadtam a tojást, vajat és a pürét. Kézi habverővel alacsony fordulaton összekevertem.
- Végül egy evőkanálnyi melasszal édesítettem, ismét összekevertem.
- Sütőpapírral fedett tepsire, két evőkanál segítségével kis halmokat tettem, kissé lelapítottam, a kekszek tetejére egy negyed diót vagy egy kis kocka csokit nyomtam.
- Ebből a mennyiségből 28 db lett. (Legközelebb kicsit nagyobbakat sütök, akkor éppen két tepsire rá is fér, mert most egy harmadik tepsibe tettem a maradék pár darabot.)
- Hideg sütőben indítottam a sütést, 170 fokon a két tepsivel egyszerre 20 perc alatt sültek meg a kekszek.
Megjegyzés
Ja, az állagáról eddig még nem írtam. Kívül kicsit kérges, ropogós, de belül puha, egyáltalán nem száraz kekszet képzeljetek el. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.