Tönkölylisztes gyümölcstorta, gyorsan elkészül és nagyon finom. Két hét alatt négyszer ismételtük meg, három epres és egy meggyes-almás változatot készítettem. Érdemes kipróbálni, mennyei.
Tönkölylisztes gyümölcstorta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Hozzávalók a tönkölyös alaphoz:
- 100 g darált dió
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- csipet só
- ½ kk. sütőpor
- ½ kk. cukormentes kakaópor
- ½ kk. fahéj
- 60 g kókuszvirág cukor
- 1 ek. rum vagy rumaroma
- 1 db kis méretű tojás
- 70 g ráma margarin
Töltelék:
- 500 g tisztított gyümölcs
- 2 ek. cukor
- 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
Leírás
- Az alap száraz hozzávalóit (dió, liszt, só, sütőpor, fűszerek, cukor) kimérjük, összekeverjük.
- Hozzáadjuk a nedves anyagokat (rum, tojás, ráma) és gyorsan összekeverjük.
- Rámázott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk a masszát. (28 cm átmérőjű tortaformát használtam.)
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 percig elősütjük.
- Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
- Az eper szárát, levelét eltávolítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, félbe, negyedekbe vágjuk.
- Rászórunk 2 ek. cukrot, hozzáadunk 1 dl vizet, majd gyorsan felforraljuk. (1-2 perc.)
- A keményítőt csomómentesre keverjük 0,5 dl vízzel és a forralt eperhez csorgatjuk.
- Folyamatos keverés mellett főzzük, közben a gyümölcs kissé besűrűsödik. (1-2 perc.) Ekkor levesszük a tűzről.
- Amikor az alap elősült, ráöntjük a gyümölcsös tölteléket és 15 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
- Meg kell várni míg teljesen kihűl, akkor lehet szépen szeletelni. (Addigra a tészta kicsit meg is puhul a gyümölcs nedvességétől.)
- Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral szórjuk.
Megjegyzés
A képek között a meggyes-almás változat is látható. A meggyet magoztam, az almát kockára vágtam, főzése sűrítése ugyanúgy történt, mint az epres töltelékes.
A kókuszcukor természetesen sima kristálycukorral vagy barnacukorral helyettesíthető. A mennyiségét viszont érdemes 50 g-ra csökkenteni.
Készíthetjük ízlés szerint másfajta töltelékkel, de még akár savanykás lekvárral is.
A kókuszcukor természetesen sima kristálycukorral vagy barnacukorral helyettesíthető. A mennyiségét viszont érdemes 50 g-ra csökkenteni.
Készíthetjük ízlés szerint másfajta töltelékkel, de még akár savanykás lekvárral is.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.