A történet ott kezdődik, hogy rántott hús volt a vacsora. A köret elfogyott, a húsból még maradt. A fiúk tortillát kértek másnapra. Nagyon szeretik, én meg örülök neki, mert így extra zöldséget esznek, ami nem mindig csúszik náluk és még a rántott hús is elfogy másnap.
Már többször gondoltam rá, kiszámolom, hogy mennyiből lehet kihozni, ha itthon sütöm a tortillát. Ma számoltam és megdöbbentem…
9 db kb. 20 cm átmérőjű tortillát sütöttem, 290 g-ot nyomtak együtt. Ennek az adagnak 60 Ft volt az alapanyag költsége. Persze hozzájön még a villanyáram és a szakács bére… 🙂 Villanyáram: 18 percig ment a tűzhely, szakács bére: a fél órás várakozási idővel együtt bőven készen lettem egy óra alatt, … ezt mindenki számolja ki maga, hogy mennyibe kerül. 🙂
A boltban 500-600 Ft egy csomag ára, általában a súlya 240-330 g közötti. Hát nem megéri itthon készíteni? Arról nem is beszélve, hogy a boltiban mennyi tartósítószer, állományjavító lehet … brrr…
A fiúk észre sem vették, hogy nem igazi (nem bolti) és végül de nem utolsó sorban, nagyon finom!
- 150 g rétesliszt
- 75 g kukoricaliszt
- 1 kk. só
- késhegynyi sütőpor
- 1 dl langyos víz
- 1 ek. olívaolaj
- Szárazanyagokat összekeverjük.
- Hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat.
- Kézzel összeállítjuk a tésztát. Amikor már szép egynemű (3-4 perc) egy fél órára letakarva félretesszük pihenni.
- A 30 perc leteltével enyhén lisztezett felületen 9 részre osztjuk. (Én mérleggel mértem, mert rossz a szemmértékem.) 40 g-os pici bucik lettek, 9 db összesen.
- Enyhén lisztezett felületen vékony kör alakúra nyújtjuk egyesével a darabokat. Miközben nyújtottam, a többi bucit a tállal letakartam, hogy ne száradjanak ki.
- Kb. 20 cm átmérőjűre nyújtottam, majd teflonos palacsinta sütőben olaj nélkül sütöttem. Mindkét oldalát kb. 1-1 percig, közepes fokozaton.
- Miután kisült, egy tányérra tettem, amit egy másik tányérral letakartam, hogy ne száradjon ki.
- Így jártam el a többi tészta bucival is, amíg egyet nyújtottam, közben az előzőt sütöttem.
Mi hárman vagyunk, 6 darabot ettünk meg vacsorára. Nagyobb család esetén a mennyiségeket egyszerűen meg kell növelni.
Miután mindet kisütöttem, felhasználásig egy nejlonzacskóba tettem a tortillákat.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.