Egyszerű kelt tészta finom túrótöltelékkel. Most, hogy a fiúk is megeszik végre a túrót, többször kerülhet az asztalunkra. 🙂 Lehet négyzetekre vágni és a sarkait felhajtani, akkor lesz a túrós táska vagy túrós batyu, de ha az idő engedi és kedvünk van kreatívodni, akkor rózsákat is formálhatunk.
Túrós batyu
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 70 g cukor
- 70 g ráma
- 1 tojás
- 2 dl tej
Töltelékhez:
- 500 g túró
- 1 csom. vaníliás cukor
- 4-5 ek. cukor (ízlés szerint)
- 2 tojás sárgája
Tetejére:
- porcukor szóráshoz
Leírás
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, ezekkel alaposan elkeverjük.
- Majd hozzáadjuk tojást, rámát és a tejet. A tej langyos, a tojás szoba hőmérsékletű legyen.
- Jól átgyúrjuk, ha túl kemény még egy kis tejet adunk hozzá. Ha nagyon ragadna, kis lisztet teszünk bele. Alaposan kidagasztjuk, amikor a tészta szép egynemű és teljesen elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és kb. egy órát kelesztjük.
- Tepsiket sütőpapírral borítjuk.
- Összeállítjuk a tölteléket: összekeverjük a túrót, cukrot, vaníliás cukrot és a tojás sárgáját.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, két részre osztjuk.
- Tetejét is kicsit meglisztezzük, majd téglalap alakúra elnyújtjuk.
- A téglalapot négyzetekre vágjuk. (Nekem 4 x 3 db jött ki, az pont egy tepsi és ebbe került a töltelék fele.)
- A négyzetek közepére kerül a töltelék. Majd a tészta négy sarkát felhajtjuk, közében összenyomjuk. A batyukat a tepsire helyezzük.
- Így járunk el a másik adag tésztával is. A kész batyukat tepsire helyezzük.
- A sütőt 210 fokra előmelegítjük (addig a batyuk a tepsin pihennek), majd a két tepsivel egyszerre kisütjük. Kb. 20 perc alatt megsülnek.
- Tálalás előtt tetejét porcukorral enyhén megszórjuk.
Megjegyzés
Ha rózsákat szeretnénk, akkor a fomázás a következő:
A tészta felét téglalapra elnyújtjuk, téglalapot négyzetekre vágjuk. A négyzetek 4 sarkától bevágunk a közepe felé, de úgy, hogy középen ne vágjuk el.
A közepére kerül a töltelék. Majd elkezdjük behajtani a széleket. A túró köré hajtjuk az alsó fület, majd arra a felsőt, és utána a jobb és bal oldaliakat is. (Lásd a fázisfotókon.)
Így járunk el minden darabbal, majd a másik adag tésztával is. A kész rózsákat tepsire helyezzük. A rózsák kevesebb tölteléket vettek fel, maradt egy kis túróm.
A tészta felét téglalapra elnyújtjuk, téglalapot négyzetekre vágjuk. A négyzetek 4 sarkától bevágunk a közepe felé, de úgy, hogy középen ne vágjuk el.
A közepére kerül a töltelék. Majd elkezdjük behajtani a széleket. A túró köré hajtjuk az alsó fület, majd arra a felsőt, és utána a jobb és bal oldaliakat is. (Lásd a fázisfotókon.)
Így járunk el minden darabbal, majd a másik adag tésztával is. A kész rózsákat tepsire helyezzük. A rózsák kevesebb tölteléket vettek fel, maradt egy kis túróm.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.