Az endrődi finom kelt sütemény továbbfejlesztett változata ez a túrós finom kelt, részben teljes kiőrlésű liszttel és jó vastag töltelékkel. Ugyan a sütemény neve finom kelt, de a tészta összeállítása nagyon egyszerű, nem kell dagasztani, nem kell keleszteni. Tölthető túróval, almával, mákkal, meggyel… ki mivel szereti.
Finom kelt
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 400 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- ½ cs. sütőpor (7-8 g)
- 25 g élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1,8 dl tej
- 1,5 dl olaj
Töltelékhez:
- 1 kg túró
- 3 nagyobb tojás
- 6 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
- 3-4 ek. tejföl
Leírás
- Összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sütőport, sót, cukrot elkeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, tojás sárgákat. Összegyúrjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt. Végül a tojások fehérjét felverjük habnak és azt is óvatosan a túróhoz keverjük.
- A tésztát két részre osztjuk. (473-473 g-osak lettek nekem.) Az első darabból kb. 25x35cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
- Erre kerül a túrótöltelék, végül a tészta másik feléből nyújtott lap. Tetejét villával megszúrkáljuk.
- Végül 170 fokon, hideg sütőben indítva, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Amikor meghűlt, 5 x 5 cm kockákra szeleteljük, porcukrozzuk, tálaljuk.
Aki esetleg csak finomliszttel szeretné elkészíteni, a tej mennyiségét 1,5 dl-re kell csökkentenie. A többi ugyanúgy, mint a recept leírásban szerepel. 🙂
Aki esetleg csak finomliszttel szeretné elkészíteni, a tej mennyiségét 1,5 dl-re kell csökkentenie. A többi ugyanúgy, mint a recept leírásban szerepel. 🙂
2015.11.04. Természetesen almával is ki kellett próbálnom a finom kelt süteményt, és minden szerénység nélkül állíthatom, hogy nagyon finom!!!! 12 db nagyobb almát meghámoztam, lereszeltem, fahéjjal ízesítettem, kicsit megdinszteltem, a felesleges levet lecsepegtettem miközben lehűtöttem. A tészta ugyanúgy készült, mint a túrós esetében, azzal az egy különbséggel, hogy a tészta tetejét tojásfehérjével megkentem, megszórtam egy fél marék durvára vágott dióval, 2 kanálnyi kristálycukorral és így sütöttem készre. A képek magukért beszélnek… a túrós után a fázisfotók között megtalálhatók.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.