Volt a hűtőben fél kg túró, úgy döntöttem hogy a feléből sósat, a másik feléből édeset sütök ma. Limara juhtúrós pogácsája volt a kiindulási alapja a sósnak, amit nem túl kreatív módon túrós rúdnak neveztünk el. Anyukámtól kaptam jó házi sertészsírt, azzal állítottam össze a tésztáját és mondhatom, igazán finom lett.
Túrós rúd
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 600 g finomliszt
- 3-4 kk. só (ízlés szerint)
- 160 g zsír
- 250 g túró
- 1 tojás
- 2,5-3 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 30 g élesztő
- csipetnyi cukor
Tetejére:
- kicsi reszelt sajt (elhagyható)
Leírás
Előkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet cukrot szórtam rá és félretettem.
- Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, túrót és elkevertem.
- A liszthez mértem a zsírt, hozzáadtam a tojás ⅔ részét (egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a tetejét megkenjem vele), a tejföl nagyobb részét és a felfuttatott élesztőt.
- Keménynek éreztem a tésztát, ezért hozzáadtam a maradék tejfölt is, így összesen 3 dl-nyi tejfölt vett fel a tészta. Alaposan összedolgoztam, majd letakarva félretettem pihenni.
- A tészta a konyhapulton pihent 2,5 órát.
Elkészítés:
- Lisztezett deszkára borítottam, tetejét is megszórtam liszttel, és kb. 1 cm vastagra nyújtottam.
- Tetejét megkentem a maradék tojással, ráreszeltem egy kicsi sajtot, majd derelyevágóval felszeleteltem.
- Sütőpapírral borított tepsire tettem a rudakat és még kb. 20-25 percet pihentek, míg a sütőt 200 fokra előmelegítettem. (Két tepsivel lett, szépen egymás mellé sorakoztatva, de éppen belefért.)
- A rudakat 200 fokon, alsó-felső sütéssel 30 perc alatt készre sütöttem. Egyszerre sült a két tepsivel, sütés közben megcseréltem és át is forgattam a tepsiket.
- Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
A túrótól és a zsírtól finom puha a belseje a túrós rúdnak. Viszont legközelebb 25 perc sütés után ki fogom venni, mert az egyik tepsi szélénél kicsit ropogósabbra sültek.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.