Tegnap este készült a túrós zsemle, negyed kg túró felhasználásával. Édeskés és finom puha. Még ma is teljesen puha maradt a túrótól. Aki szereti az édes péksüteményt, annak érdemes kipróbálni.
Túrós zsemle
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 650 g finomliszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 2 csom. vaníliás cukor
- 250 g túró
- 1 tojás
- 100 g vaj vagy ráma
- 1,5 dl tej
- csipet cukor
- 30 g élesztő
Leírás
Előkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet cukrot szórtam rá és félretettem.
- Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, cukrot, túrót és elkevertem.
- A liszthez mértem a vajat, hozzáadtam a tojás ⅔ részét (egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a tetejét megkenjem vele), és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan összedolgoztam, majd letakarva félretettem pihenni.
- A tészta a konyhapulton pihent 2,5 órát.
Elkészítés:
- Lisztezett deszkára borítottam, 18 egyenlő részre osztottam és kis bucikat formáltam, majd a sütőpapírral fedett tepsire helyeztem a zsemléket.
- Tetejét megkentem a maradék tojással. (Ha kevésnek látjuk a tojást, kis tejet adhatunk hozzá.)
- Hideg sütőben indítottam a sütést, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsültek. (Egyszerre sült a két tepsivel, sütés közben megcseréltem és át is forgattam a tepsiket.)
- Rácson hagytam kihűlni a zsemléket.
Megjegyzés
Enyhén édeskés, belül finom puha, vajjal és házi baracklekvárral fejedelmi reggeli.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.