A jól bevált zsemle tésztájából egy kis átalakítással uzsonna kiflit sütöttem. Nagyon klasszul lehet a suliba szendvicset készíteni belőle, vagy egy pohár joghurttal is finom étek. A fiúk nagyon szeretik, mostanában a péksütemények kapósabbak, mint a kenyér. Nem is bánom, mert a péksütemény könnyebben adagolható, gyorsabb belőle a szendvics készítése is.
Uzsonna kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához vagy öregtésztához:
- 200 g finomliszt (BL-55)
- 10 g élesztő
- 2 dl burgonya főzővize
Kiflihez:
- összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 10 g élesztő
- 3 kk. só
- 1 dl burgonya főzővize
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- Sütést megelőző este 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Lefedjük és a konyhapulton másnapig pihentetjük.
- Ha előző este nem kevertük össze az előtésztát, akkor keverjük be és minimum 3-4 órát pihentessük dagasztás előtt.
Tészta összeállítása:
- Az előtésztához adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, a vaj kivételével, és alaposan gyúrjuk össze. Ha szép egynemű a tészta, adjuk hozzá a vajat is, dagasszuk tovább.
- Majd letakarva 20-30 percet pihentetjük. 30 perc elteltével kicsit mozgassuk át a tésztát, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Kifli formázása:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és egy szép nagy körré nyújtjuk. (40-45 cm átmérőjű) Derelyevágóval 12 részre vágjuk, majd egyesével feltekerjük őket, a szélesebb résztől kezdve, úgy hogy a végén kicsit meghúzzuk a keskenyedő tésztát.
- Így járunk el mind a 12 darabbal és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
- Vízzel megspricceljük és egy másik tepsivel lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkeltek a kiflik, alaposan megspricceltem a tepsiket vízzel, majd az előmelegített sütőbe tettem úgy, hogy a kifliket ismét letakartam a másik tepsivel.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 18 percet sültek, majd még 5 percet úgy, hogy levettem a tetejéről a másik tepsit.
- Amikor szép aranyszínűek lettek, rácsra tettem hűlni és tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
Akinek nem fér bele az idejébe az előtészta készítése, akkor 500 g liszthez adjon 25 g élesztőt és a többi hozzávalót, úgy dagassza a tésztát. A többi a korábbi leírás szerint történhet.
Természetesen sima vízzel is készíthetjük, ha nincs főtt burgonya főzőleve.
Természetesen sima vízzel is készíthetjük, ha nincs főtt burgonya főzőleve.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.