Vaníliás patkó: Puha kelt tészta, vajas vaníliás ízesítéssel. Foszlós, letekerhető, nagyon finom. 🙂
Vaníliás patkó
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 ek. burgonyapehely
- 25 g élesztő
- 1-1,5 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
Kenni:
- 50-60 g vaj
- 1 kk. vaníliapor
Tetejét megkenni:
- 1 tojás
Szórni:
- Ízlés szerint jégcukor
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, cukrot, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos tejet, tejszínt és puha tésztát dagasztunk. (A liszt fajtájától függően eltérő lehet a tészta folyadékfelvevő képessége. A tejszín sűrűsége is befolyásolja a tészta állagát. Ezért írtam az 1-1,5 dl tejet.)
- Amikor a tészta fényes, és egynemű, letakarjuk, félretesszük kelni. Kb. 40-60 percig pihentetjük a tésztát.
- A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
- A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a vaníliaporral.
Elkészítés:
- Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (Csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.) Pár percig pihennek a cipók a pulton.
- Majd az első cipót enyhén lisztezett felületen 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
- Megkenjük a vajas vaníliával, feltekerjük, patkó alakúra hajtjuk, és a tepsire tesszük.
- Így járunk el az összes tésztával, összesen 10 db patkót készítünk, tepsire tesszük. Két tepsibe fér bele a 10 db, így sütésnél nem sülnek össze.
- Végül megkenjük a patkókat felvert tojással, megszórjuk jégcukorral.
- A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy kb. 20-30 perc alatt bemelegedjen, ezen idő alatt a patkók a konyhapulton pihentek és megkeltek.
- Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, 20 perc alatt megsütöttem őket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.