Zabkása, az egészséges reggeli! Ha a rohanó hétköznapokra gondolok, mindenképpen fontos szempont, hogy gyorsan elkészíthető, előre több adag megfőzhető, pár napig hűtőben eltartható, sokféleképpen variálható, egyszerűen dobozolható, így munkahelyre, stb. könnyen becsomagolható, elvihető…
A zab rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag. Széles tápanyag tartalma miatt igen jelentős egészségtani szerepet tölt be az élelmiszerek között. Fehérjedús, esszenciális zsírsavakat tartalmaz, B vitamint, E vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, káliumot. Könnyen emészthető és kiváló energiaforrás.
A zabpelyhet főzhetjük vízzel, tejjel, tejjel és vízzel fele-fele arányban, laktózmentes tejjel, rizstejjel, szójatejjel, mandulatejjel… ki mivel szereti, vagy mivel eheti meg. 🙂
Mindezek mellett igen finom a zabkása, ízesíthetjük, vaníliával, fahéjjal, friss gyümölcsökkel, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, befőttekkel, lekvárral, kakaóval, reszelt csokoládéval, kókusszal… kinek éppen mi van otthon, illetve éppen milyen évszak van és milyen gyümölcs kapható vagy terem meg a kertünkben.
- 2-3 ek. zabpehely
- kb. 1,5 dl tej
- csipet só
- késhegynyi vaníliapor
- friss gyümölcsök ízlés szerint
- befőtt
- magvak
- lekvár
- kakaó
- csokoládé
- kókusz
- fahéj
- A zabpelyhet sózzuk, vaníliával ízesítjük, elkeverjük a tejjel.
- Odatesszük főni, közben kevergetjük.
- Lassú tűzön forrástól számítva 3-5 percig főzzük. (Zabpehely méretétől függően.)
- Letakarva 10 percig pihentetjük.
A tej mennyisége a zabpehely függvénye, illetve kérdés, hogy ki mennyire szereti hígan vagy sűrűbben. Egy biztos, ha eltesszük a hűtőbe, akkor a zabpehely álltában még kicsit fel fogja szívni a tejet.
A fenti mennyiség egy adaghoz elegendő, aki többet szeretne készíteni, annak fel kell szoroznia a mennyiségeket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
És akkor következzen néhány ötlet, hogy a kész zabkását mivel ízesíthetjük, hogyan tálalhatjuk. 🙂
EGYSZERŰEN KAKAÓPORRAL
FRISS, VEGYES GYÜMÖLCCSEL
RIBIZLIVEL
RESZELT ALMÁVAL ÉS FAHÉJJAL
NEKTARINNAL
KIVIVEL
ÁFONYÁVAL
SÁRGABARACKKAL
GRÁNÁTALMÁVAL
BANÁNNAL-ÁFONYÁVAL, ételhordóba tálalva, hogy magunkkal vihessük
SÓSAN (Sóval és borssal főzve, fele víz, fele tej volt a folyadék. Még forrón kockára vágott sajtdarabokat szórtam bele. Tálalásnál pedig reszelt sajttal, borssal és baconnal ízesítettem.)
ÉDES, fahéjas zabkása
ZABKÁSA MÁLNÁVAL
ZABKÁSA NEKTARINNAL
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.