Zabos palacsinta, édes vagy sós feltéttel, igazán finom vasárnapi reggeli. 🙂 Istvánkám régóta nézegette a receptet Jamie Olivér újságjában, úgyhogy kisebb nagyobb módosításokkal most mi is elkészítettük. Sós feltéttel igen kiadós, édesen desszertként is megállja a helyét.
Zabos palacsinta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 150 g zabpehelyliszt
- 75 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g finomliszt
- 1 kk. porélesztő
- 1 kk. cukor
- 2 csipet só
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1 dl víz
Leírás
Előkészítés:
- A liszteket, élesztőt, cukrot és sót összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, langyos tejet, csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a tejet, azzal is elkeverjük. Minimum fél órára félre tesszük pihenni. (Nekem 1,5 órát pihent.)
Elkészítés:
- Teflon serpenyőn sütjük, olaj hozzáadása nélkül. Egy nagyobb serpenyőben egyszerre 4-5 db süthető, mérettől függően.
- Merőkanállal kisebb mennyiséget a serpenyőbe teszünk, kissé elegyengetjük, hogy kb. 5-6 cm átmérőjű kör alakú palacsintákat kapjunk.
- Az élesztő miatt a palacsinták magasabbra nőnek, vastagabbak lesznek. Ha kissé barnás színűek, megfordítjuk és a másik oldalukat is megsütjük.
- Ha kisült azonnal fogyasztható. Kínálhatjuk: gyümölcsökkel, csokiöntettel, nutellával, lekvárral vagy mézzel. Magában is nagyon finom, egy bögre tejjel vagy teával, esetleg kávéval.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 40 darab kis palacsinta jön ki, vastagságtól függően.
Én most eperöntettel és maracujás almaszósszal kínáltam.
Én most eperöntettel és maracujás almaszósszal kínáltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Készíthetünk nagyobb palacsintákat is, amit majd sós feltéttel kínálunk, ebben az esetben még pluszban 1 dl vizet kell hozzáadni a tésztához, hogy jobban terüljön sütéskor. 8-9 palacsinta lesz ebből a mennyiségből. Sült szalonnával, tükörtojással, sült virslivel igazán remek vasárnapi reggeli. Istvánkámmal közösen készítettük (12 éves) 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.