Zöldségek szárítása házilag – én már megcsináltam, próbáljátok ki Ti is!
Akinek van aszalógépe, azok bizonyára sokféle zöldséget és gyümölcsöt aszalnak benne, készülnek a télre. 🙂 Nekem is van gépem, de a hétvégén foglalt volt, szilvát aszaltam. Viszont időszerű volt hogy zöldségeket is szárítsak, így most egyszerre ment a sütő és az aszaló gép is.
A sütőben vegyes zöldségeket szárítottam, hogy télen majd finom zöldséglevest készíthessek belőle. Persze nem tudtam télig várni, mert a zöldségek elkészültek, így meg is főztem egy adag levest, ami igen finom lett.
Több előnye is van ennek a szárított zöldségnek: 1. nem tartalmaz tartósítószert, 2. saját ízlésünk szerint állíthatjuk össze a zöldségek arányát, 3. konyhakész, így minimális munkával, gyorsan elkészíthetjük belőle a levesünket. Érdemes kipróbálni, mert tényleg gyors és nagyon finom belőle a leves!
Na és akkor következzen, hogy hogyan és miket szárítottam én:
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
- 20 db sárgarépa (1850 g)
- 9 db petrezselyemgyökér (800 g)
- 2 db zeller (750 g)
- 2 db karalábé (440 g)
- 4 db tv paprika (420 g)
- 5 nagy fej gomba (500 g)
- 2 db vöröshagyma (300 g)
- fél fej káposzta (540 g)
- A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, aprítjuk.
- A répát, petrezselymet karikára vágjuk. Én kissé átlósan vágtam, hogy nagyobb és mutatósabb szeletek legyenek. (2-3 mm vastagok)
- A karalábét, zellert hasábokra vágjuk.
- Hagymát félkörre, paprikát hosszúkásra, káposztát is hosszúkásra vágjuk.
- Gombát is szeleteljük. (Bocs, kép lemaradt.)
- Majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük a zöldségeket, és 50 fokon légkeveréssel, 4-5 óra alatt megszárítjuk. Én három tepsivel egyszerre csináltam, cserélgettem és fordítgattam a tepsiket, hogy egyenletesen száradjanak. (A szárítási idő a szeletek vastagságától is függ.)
- Ha energiát szeretnénk spórolni, akkor a pulton is száríthatjuk tovább, ha nem szárítottuk a sütőben készre.
- Ez a mennyiség 6 tepsire fért rá, tehát 2 menetben szárítottam, összesen 600 g szárított zöldségem lett. (Ez azt jelenti, ha egy adag levesre 25 g-ot számítok, akkor 24 tányér leves jön ki ebből a mennyiségű száríott zöldségből.)
Tárolás: Nagyon fontos, hogy csak a teljesen száraz zöldségeket tehetjük üvegekbe, zacskókba, dobozokba. Ellenkező esetben megpenészedik. Tehát inkább még pár napig hagyjuk a szárított zöldségeinket szellős helyen, hogy teljesen kiszáradjanak.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A zöldségkeverékemből készített levesem receptjét itt találod: Házi zöldségleves télire, 37 perc alatt
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.