Kedvenc kenyerünk tésztáját a zürichi kenyér tésztát kipróbáltam zsemlének is. Ebben a formában sem okozott csalódást, belül puha, kívül ropogós és finom! Nem felfújt, lehet mire harapni… 🙂
Zsemle kenyérlisztből
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g BL80-as liszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Továbbá:
- összes előtészta
- 300 g BL 80-as liszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonyapehely
- késhegynyi aszkorbin
- 1 dl víz
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Lefedjük, 3-4 órát félretesszük.
Tészta összeállítása:
- A 3-4 óra elteltével az előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot, a vaj kivételével, és alaposan összegyúrjuk. Nekem most még 2 ek. víz belekerült, nagyon keménynek éreztem a tésztát. Ha szép, egynemű a tészta, akkor belegyúrjuk a vajat is. Alaposan kidagasztjuk.
- Letakarva 20-30 percet pihentetjük. Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Zsemle formázása:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma darabra vágjuk. (Én mindig mérem, mert rossz a szemmértékem…)
- A darabokat egyesével gömbölyítjük és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Egy másik tepsivel lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkeltek a zsemlék, megspricceltem vízzel a zsemléket és a másik tepsit is, majd az előmelegített sütőbe tettem és letakartam a másik tepsivel.
- Előmelegített sütőben 220 fokon 20 percet sültek, majd még 5 percet úgy, hogy levettem a tetejéről a másik tepsit.
- Amikor szép aranyszínűek lettek, rácsra tettem hűlni és tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
Mostanság már nem teszek bele aszkorbint egyáltalán, a nélkül is finom és tetszetős zsemlék sülnek.
Természetesen BL55-ös finomlisztből is készíthetjük, ha nincsen kenyérlisztünk, a receptet fázisfotókkal itt találod: zsemle finomlisztből
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.