A férjem nem nagyon szereti az édes süteményeket, viszont a zserbó nagy kedvence. Ezért nem is nagyon gondolkoztam, hogy a születésnapjára milyen tortát készítsek. 🙂 Naná, hogy zserbó torta lett. Szállítható, könnyen szeletelhető… viszont a hosszú úton (a telekre mentünk, 170 km tőlünk) kissé megolvadt, de ez az ízén mit sem rontott. A nagy ünneplésben a tortáról szeletelve nem készítettem fényképet. 🙁
Zserbó torta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g liszt
- 1 egész tojás
- 50 g cukor
- 200 g ráma
- fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
- csipetnyi sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek. natur joghurt vagy tejföl
Töltelékhez:
- 150 g darált dió
- 150 g porcukor
- 200 g lekvár
Tetejére:
- 2-3 ek. baracklekvár a golyók összeállításához
- 150 g olvasztott csokoládé
Leírás
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát (szárazanyagokat összekeverjük, utána adjuk hozzá a rámát, joghurtot, tojást), alaposan összegyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- A diót összekeverjük a porcukorral.
- Sütőpapíron kinyújtjuk az első tésztát, úgy hogy 26 cm-es körnél nagyobb legyen.
- Áttesszük a sütőpapírral fedett tepsire, majd megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukoros dió felével.
- Erre kerül a második kinyújtott lap, amit megkenünk a maradék lekvárral és megszórunk a maradék dióval.
- Végül ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot. (Nem baj ha nem szép kör alakú, mert később úgyis körbe fogjuk vágni. A lényeg, hogy nagyobb legyen, mint a 26 cm-es tortaforma.)
- A tésztát rendes hőmérsékleten 1-1,5 órát kelesztjük.
- Tetejét villával megszurkáljuk.
- Lassan, közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül. (Az én sütőmben 170 fokon, kb. 30 perc.)
- Még forrón rátesszük 26 cm-es tortalapot, és körbevágjuk. A levágott széleket felaprítjuk, félretesszük, hogy kicsit kiszáradjon, ebből lesznek a zserbó golyók, amivel majd díszíteni fogjuk a torta tetejét.
- A maradék széleket késes aprítóban ledaráljuk, 2-3 evőkanál sárgabarack lekvárral összegyúrjuk, majd kisebb-nagyobb golyókat formálunk belőle.
- A torta tetejét gőz fölött felolvasztott csokoládéval vonjuk be.
- A maradék olvasztott csokoládét zacskóba tesszük, csücskét kivágjuk, majd összefirkáljuk vele a golyókat.
- Két kis desszertvilla segítségével a golyók alá nyúlunk, áttesszük őket a torta tetejére. (Ekkor még nem kötött meg a csoki, szóval csak óvatosan bánjunk vele.)
- Megvárjuk míg a csokoládé teljesen megköt.
- Másnap szeleteljük, ekkorra az ízek jól összeérnek.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.