Nagy kedvenc a családban a zserbó, ezért sokszor sütök. Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogy a laikusok gondolják. Házi baracklekvárral még finomabb. A recept Horvát Ilona szakácskönyvéből való, kisebb változtatásokkal én így készítem:
Zserbó
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g liszt
- 1 egész tojás
- 50 g cukor
- 200 g ráma
- fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
- csipetnyi sütőpor
- csipetnyi só
- 0,5 dl tej (ha szükséges a tésztához)
Töltelékhez:
- 150 g darált dió
- 150 g porcukor
- 200 g lekvár
Tetejére:
- 50-100 g csokoládé
Leírás
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát (szárazanyagokat összekeverjük, utána adjuk hozzá a rámát és a tejet, ha szükséges), majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- A diót összekeverjük a porcukorral.
- Kinyújtjuk az első tésztát (kb. 20 x 30 cm) megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukoros dió felével.
- Erre kerül a második kinyújtott lap, amit megkenünk a maradék lekvárral és megszórunk a maradék dióval.
- Végül ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot.
- A tésztát rendes hőmérsékleten kb. egy órát kelesztjük.
- Tetejét villával megszurkáljuk.
- Lassan, közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül. (Az én sütőmben 170 fokon, kb. 30 perc.)
- Amikor kihűlt, tetejét gőz fölött felolvasztott csokoládéval vonjuk be. (Aki szereti vastagon 10 dkg-os csokival, aki csak vékonyabban fél tábla csokival.)
Megjegyzés
Ha a tetején a csoki teljesen megszilárdul, akkor szeletelhető. Forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel szeletelem, akkor nem törik rajta a csoki.
Finom sütemény, több napig is eláll.
Érdemes szoba hőmérsékletű lekvárt használni, hogy ne hűtse le a tésztát. A töltés utáni várakozási időt mindenképpen érdemes megvárni, mert ha nem kel meg a tészta, sütésnél a belső réteg nyers maradhat. Én már jártam így. 🙁
A töltelék mennyiségével is vigyázni kell, ha túl sok lekvár kerül bele, akkor is nehezebben sül át a sütemény tésztája, nyers maradhat középen.
Normál méretű gáztepsibe 1,5 adag éppen belefér.
Finom sütemény, több napig is eláll.
Érdemes szoba hőmérsékletű lekvárt használni, hogy ne hűtse le a tésztát. A töltés utáni várakozási időt mindenképpen érdemes megvárni, mert ha nem kel meg a tészta, sütésnél a belső réteg nyers maradhat. Én már jártam így. 🙁
A töltelék mennyiségével is vigyázni kell, ha túl sok lekvár kerül bele, akkor is nehezebben sül át a sütemény tésztája, nyers maradhat középen.
Normál méretű gáztepsibe 1,5 adag éppen belefér.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.