Mézeskalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 1,2 dl víz
  • 150 g méz
  • 250 g cukor
  • 100 g vaj vagy ráma
  • 600 g liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
Díszítéshez:
  • cukordrazsé
  • magvak
Cukormázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 150-200 g porcukor
  • ½ ek. citromlé
Leírás
Előkészítés:
  1. A mézet, cukrot, vajat és vizet egy nagyobb lábasban összekeverjük, addig melegítjük hogy egyet buggyanjon.
  2. Amikor kicsit meghűlt, hozzákeverjük a szódabikarbónás, fűszeres lisztet.
  3. Fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóban 2-3 napra hűvös helyre tesszük.
Elkészítés:
  1. Sütés előtt jó néhány órával szobahőmérsékleten tartjuk (ha hideg, akkor kemény a tészta, nem lehet vele dolgozni)
  2. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A tésztát 4 részre osztjuk.
  3. Az első darabot enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Az összes tésztával így járunk el.
  4. Ebből a mennyiségből vastagságtól és mérettől függően kb. 200 kis figura süthető.
  5. Szaggatás után tetejét ízlés szerint díszíthetjük cukordrazséval, magvakkal vagy üresen is hagyható.
Sütés:
  1. A kis figurákat 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Aki szereti ropogósan, tovább is sütheti.
  2. Az üresen hagyott kalácsok teteje tojáshabbal is diszíthető.
A cukormázhoz:
  1. Egy tojás fehérjét habnak felverjük, apránként hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. Jó sokáig verjük, míg kemény állagú nem lesz.
  2. Ez után habzsákba tesszük és tetszés szerinti mintákat rajzolhatunk a mézesek tetejére. Ha nincs habzsákunk egy kisebb zacskó (pl. a porcukor zacsija) is teljesen megfelel a célnak, melynek egyik csücskét levágjuk (apró kis nyílást vágjunk, ha túl nagy a lyuk, nem tudjuk szépen díszíteni sütemény tetejét).
Megjegyzés
Hosszan eltartható, a karácsony elmaradhatatlan aprósüteménye. Mi általában dupla mennyiséget sütünk, légmentesen lezárható dobozban hetekig eltartható.
Csatoltam pár képet a húsvéti mézesekről. Két éve tálkát és kosárkát is készítettem, azt töltöttem meg az apró mézeskalácsokkal.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mezeskalacs/