Burgonyás kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 10 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz (főtt burgonya vize)
Kenyérhez:
  • összes előtészta
  • 300 g finomliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 3 kk. só
  • 1 ek. krumplipüré (kb. 70 g)
  • késhegynyi aszkorbin
  • 1 dl a főtt burgonya vízéből
  • 15 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
  1. A 200g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. Vagy ha délután akarunk sütni, akkor reggel keverjük be az előtésztát. A lényeg, hogy minimum 3-4 órát álljon.
Kenyértészta összeállítása:
  1. A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Nekem kissé lágy volt a tészta, még 1 evőkanálnyi lisztet vett fel.
  2. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva 20-30 percet pihentetjük.
  3. Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Kenyér formázása:
  1. Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Kezünkkel enyhén ellapogatjuk, két oldalát kissé ráhajtjuk, majd feltekerjük. (Lásd a képeken.)
  2. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
  3. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  4. Amikor megkelt a kenyerünk, éles késsel vagy pengével bevágjuk a tetejét, a jénai tetejét vízzel megspricceljük, lefedjük vele a kenyeret és az előmelegített sütőbe helyezzük.
  5. Én 45 percig sütöm 220 fokon a kenyeret (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül.
  6. Amikor letelt a 45 perc, kivesszük a sütőből, a fedelét óvatosan leemeljük (forró a gőz, nagyon vigyázzunk!!!)
  7. Rácsra tesszük hűlni a kenyeret, tetejét vízzel enyhén megspricceljük.
Megjegyzés
A burgonyától még harmadik napon is finom, puha marad a kenyerünk, ha egyáltalán maradna belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/burgonyas-kenyer/