Krumplis pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g liszt
  • 400 g krumplipüré vagy törtkrumpli
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 4 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 kk. cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 – 1,8 dl víz vagy tej
  • 2 ek. olaj
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk!
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojást, krumplipürét, olajat és a langyos víz nagy részét. (a krumplit langyosan adjuk hozzá, forrón nem szabad, nagyon ellágyítja a tésztát!)
  4. Ha szükséges hozzáadjuk még a maradék vizet, és azzal jól összedolgozzuk, dagasztjuk.
  5. Majd 1-1,5 órára félretesszük kelni.
  6. Tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. A tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
  2. K.b. 2 cm vastagra elnyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk, kerek kiszúróval szaggatjuk.
  3. A pogikat tepsire tesszük, tetejét felvert tojással lekenjük.
  4. Légkeveréses sütőben sütjük, a sütőt nem kell előmelegíteni. Nekem 2 tepsivel, 250 fokon 30 perc alatt sült meg.
Megjegyzés
A pogi összesen kb. 2 óra alatt lesz kész, figyelembe véve az előkészületi időt, kelesztést, szaggatást, sütést. Még másnap is finom puha, a krumpli nem hagyja kiszáradni.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/krumplis-pogacsa/