Túrós zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 650 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 2 csom. vaníliás cukor
  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 100 g vaj vagy ráma
  • 1,5 dl tej
  • csipet cukor
  • 30 g élesztő
Leírás
Előkészítés:
  1. A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet cukrot szórtam rá és félretettem.
  2. Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, cukrot, túrót és elkevertem.
  3. A liszthez mértem a vajat, hozzáadtam a tojás ⅔ részét (egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a tetejét megkenjem vele), és a felfuttatott élesztőt.
  4. Alaposan összedolgoztam, majd letakarva félretettem pihenni.
  5. A tészta a konyhapulton pihent 2,5 órát.
Elkészítés:
  1. Lisztezett deszkára borítottam, 18 egyenlő részre osztottam és kis bucikat formáltam, majd a sütőpapírral fedett tepsire helyeztem a zsemléket.
  2. Tetejét megkentem a maradék tojással. (Ha kevésnek látjuk a tojást, kis tejet adhatunk hozzá.)
  3. Hideg sütőben indítottam a sütést, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsültek. (Egyszerre sült a két tepsivel, sütés közben megcseréltem és át is forgattam a tepsiket.)
  4. Rácson hagytam kihűlni a zsemléket.
Megjegyzés
Enyhén édeskés, belül finom puha, vajjal és házi baracklekvárral fejedelmi reggeli.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/turos-zsemle/