A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet cukrot szórtam rá és félretettem.
Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, cukrot, túrót és elkevertem.
A liszthez mértem a vajat, hozzáadtam a tojás ⅔ részét (egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a tetejét megkenjem vele), és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgoztam, majd letakarva félretettem pihenni.
A tészta a konyhapulton pihent 2,5 órát.
Elkészítés:
Lisztezett deszkára borítottam, 18 egyenlő részre osztottam és kis bucikat formáltam, majd a sütőpapírral fedett tepsire helyeztem a zsemléket.
Tetejét megkentem a maradék tojással. (Ha kevésnek látjuk a tojást, kis tejet adhatunk hozzá.)
Hideg sütőben indítottam a sütést, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsültek. (Egyszerre sült a két tepsivel, sütés közben megcseréltem és át is forgattam a tepsiket.)
Rácson hagytam kihűlni a zsemléket.
Megjegyzés
Enyhén édeskés, belül finom puha, vajjal és házi baracklekvárral fejedelmi reggeli.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/turos-zsemle/