Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttattam.
Közben egy tálba mértem a liszteket, sót, sikért és elkevertem.
Hozzámértem a reszelt sajtot, amivel szintén elkevertem.
Ezután a zsírt, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzátettem és összegyúrtam. Letakarva 1 éjszakát a hűtőben pihent. (este 9-től reggel 6-ig)
Reggel kivettem és letakarva 2 órát a konyhapulton pihent.
Elkészítés:
Lisztezett deszkán kissé összegyúrtam és két egyforma darabra vágtam.
Az első darabot kb. 30 x 40 cm téglalappá nyújtottam, megkentem a felvert tojással, kicsit megsóztam, majd megszórtam sajttal, mákkal és szezámmal.
Derelyevágóval felvágtam (a három részt külön-külön, hogy nem "hordja át a derelyevágó a mákot a többi részre) és sütőpapírral fedett tepsire tettem a rudakat.
A másik adag tésztával is így jártam el.
Előmelegítettem a sütőt 190 fokra, addig a tepsiken pihentek a sajtos rudak. (kb. 20 perc)
Végül 15 perc alatt 190 fokon alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben készre sütöttem előszőr az első, majd a 2. tepsi sajtos rudat is.
Kicsit összenőttek, úgyhogy legközelebb kicsit szellősebben kell tennem őket.
Megjegyzés
Nincs vele sok munka, persze vannak várakozási idők, de megéri, mert tényleg nagyon finom és puha a sajtos rúd. A ma sütött mennyiség felét Sanyikám karácsonyi ünnepségére vittük, hamar elfogyott és rengeteg szülőtől kaptam dícsérő szavakat.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-rud/