Sajtos rúd
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g finomliszt
  • 150 g rétesliszt
  • 50 g szójaliszt
  • 50 g világos rozsliszt
  • 1 ek. sikér
  • 4 kk. só
  • 200 g reszelt sajt
  • 2,5 dl tejföl
  • 170 g zsír
  • 35 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • sajt, magvak ízlés szerint szórni
Leírás
Előkészítés:
  1. Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttattam.
  2. Közben egy tálba mértem a liszteket, sót, sikért és elkevertem.
  3. Hozzámértem a reszelt sajtot, amivel szintén elkevertem.
  4. Ezután a zsírt, tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzátettem és összegyúrtam. Letakarva 1 éjszakát a hűtőben pihent. (este 9-től reggel 6-ig)
  5. Reggel kivettem és letakarva 2 órát a konyhapulton pihent.
Elkészítés:
  1. Lisztezett deszkán kissé összegyúrtam és két egyforma darabra vágtam.
  2. Az első darabot kb. 30 x 40 cm téglalappá nyújtottam, megkentem a felvert tojással, kicsit megsóztam, majd megszórtam sajttal, mákkal és szezámmal.
  3. Derelyevágóval felvágtam (a három részt külön-külön, hogy nem "hordja át a derelyevágó a mákot a többi részre) és sütőpapírral fedett tepsire tettem a rudakat.
  4. A másik adag tésztával is így jártam el.
  5. Előmelegítettem a sütőt 190 fokra, addig a tepsiken pihentek a sajtos rudak. (kb. 20 perc)
  6. Végül 15 perc alatt 190 fokon alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben készre sütöttem előszőr az első, majd a 2. tepsi sajtos rudat is.
  7. Kicsit összenőttek, úgyhogy legközelebb kicsit szellősebben kell tennem őket.
Megjegyzés
Nincs vele sok munka, persze vannak várakozási idők, de megéri, mert tényleg nagyon finom és puha a sajtos rúd.
A ma sütött mennyiség felét Sanyikám karácsonyi ünnepségére vittük, hamar elfogyott és rengeteg szülőtől kaptam dícsérő szavakat.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-rud/