Túrógombóc
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Gombócokhoz:
  • 500 g túró
  • 2 egész tojás
  • 1 dl búzadara
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy késhegynyi vaníliapor
  • 1 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só
Tetejére:
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • tejföl
  • porcukor
Leírás
Előkészítés:
  1. A gombóchoz valókat összekeverjük, letakarjuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Nem kell megijedni, hogy lágy a massza, másnapra a gríz megszívja magát és valamivel keményebb állagú lesz.
Elkészítés:
  1. Másnap vizes kézzel vagy evőkanállal (kinek melyik könnyebb) gombócokat formálunk belőle és sós vízben kifőzzük. Vigyázva, hogy ne legyen túl lobogó a víz, csak szépen csendesen főzzük. 5 percig minimum, majd érdemes egyet kivenni, szétvágni és ellenőrizni, hogy átfőtt-e.
  2. Közben olajon zsemlemorzsát pirítunk amiben a kifőtt gombócokat megforgatjuk.
  3. Tetejére ízlés szerint tejfölt és porcukrot tehetünk.
Megjegyzés
Eperszezonban a kifőtt túrógombóc csupaszon is hagyható, tetejére tejfölt és epert tehetünk. Így is nagyon finom!
Ha nagyon száraznak találjuk a túrót, nyugodtan csökkentsük a búzadara mennyiségét.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/turogomboc/