Sajtos sonkás csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 kk. cukor
  • 1 csom. szárított élesztő vagy 25 g friss
  • 1 egész tojás
  • 60 g vaj vagy ráma
  • 2,8-3 dl tej
Tetejére:
  • 3-4 ek. tejföl
  • 200 g sonka felkockázva
  • 200 g reszelt vagy kockázott sajt (fele lehet füstölt)
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk!
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojást, puha vajat és a langyos tejet (A tejnek csak a ⅔ részét adjuk hozzá és ha szükséges adjuk hozzá a többit is.) Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos.
  4. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
  5. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
  6. Sonkát kockázzuk, sajtot reszeljük vagy kockázzuk.
  7. (Ha friss élesztővel készítjük, akkor az élesztőt feloldjuk egy kis langyos tejben és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz. Nem szükséges felfuttatni, a nélkül is szépen meg fog kelni a tésztánk.)
Elkészítés:
  1. Amikor a tésztánk térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor a tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
  2. Tetejét kicsit meglisztezzük és elnyújtjuk. (kb. 7 mm vastagra)
  3. Nyújtás után tejföllel megkenjük, megszórjuk a sonkával és a sajttal.
  4. Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  5. Éles késsel felszeleteljük. (kb. 1,5 cm-es szeletekre)
  6. Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak.
  7. kb. 10-15 percet még kelesztjük a sütőben (a sütő bekapcsolása nélkül).
  8. Majd 250 fokra állítottam a sütőt és 20 perc alatt készre sütöttem a két tepsi csigát. Sütés közben egyszer megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe, a csigák alá, így jó gőzös lesz a sütőtér és finom puhák maradnak a péksütemények.)
  9. Tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.
Megjegyzés
Előkészítéssel, kelesztéssel, nyújtással, tekeréssel, stb. az össz. elkészítési idő 2-2,5 óra. Ha előző napról maradt pl. milánói ragunk, azzal is megkenhetjük a tésztát. Ebben az esetben nem kell alá tejföl, a tetejére ugyanúgy mehet a sajt, majd tekerjük, szeleteljük, sütjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-sonkas-csiga/