Zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 200 g finomliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 2 dl víz
Zsemléhez:
  • összes előtészta
  • 300 g finomliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 3 kk. só
  • 2 ek. burgonyapehely
  • késhegynyi aszkorbin (elhagyható)
  • 1 dl víz
  • 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
  1. Sütést megelőző este 200g lisztből a 10g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Lefedjük és a konyhapulton másnapig pihentetjük. Ha előző este nem kevertük össze az előtésztát, akkor keverjük be és minimum 3-4 órát pihentessük dagasztás előtt.
Tészta összeállítása:
  1. Az előtésztához adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, a vaj kivételével, és alaposan gyúrjuk össze. Nekem most még 2 ek. víz belekerült, nagyon keménynek éreztem a tésztát. Ha szép, egynemű a tészta, akkor belegyúrjuk a vajat is. Alaposan kidagasztjuk.
  2. Letakarva 20-30 percet pihentetjük. Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Zsemle formázása:
  1. Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10-12 egyforma darabra vágjuk. (én mindig mérem, mert rossz a szemmértékem…)
  2. A darabokat egyesével gömbölyítjük és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  3. Egy másik tepsivel lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
  4. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
  5. Amikor megkeltek a zsemlék, megspricceltem vízzel a zsemléket és a másik tepsit is, majd az előmelegített sütőbe tettem és letakartam a másik tepsivel.
  6. Előmelegített sütőben 210 fokon 20 percet sültek, majd még 5 percet úgy, hogy levettem a tetejéről a másik tepsit.
  7. Amikor szép aranyszínűek lettek, rácsra tettem hűlni és tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
Víz helyett lehet burgonya főzőlevével készíteni a zsemléket. (Végre sikerült hozzászoktatni magam, hogy ha krumplit főzök, akkor ne öntsem a mosogatóba a főzőlevet, mert nagyszerűen használható kenyérhez, zsemléhez, pogihoz, levesekhez.)
Az utóbbi időben aszkorbint és burgonyapelyhet egyáltalán nem teszek már bele.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zsemle/