Dagasztás nélküli, összekeverős aztán mehet is a sütőbe kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 db püspökkenyér forma
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (rozs liszt nem jó!)
  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 15 dkg finom liszt
  • 5 dkg búzakorpa (nem volt itthon, így kihagytam)
  • 2 dkg natúr hántolt napraforgómag
  • 2 dkg szezámmag
  • 2 dkg lenmag
  • 1 dkg tökmag
  • 4 dkg friss vagy 4 csapott tk szárított élesztő
  • 2 tk só
  • 2 ek olaj vagy olvasztott vaj vagy margarin
  • 750 ml víz
Leírás
  1. A szárazanyagokat összekeverjük.
  2. Majd az összekevert szárazanyaghoz adunk minden mást. (Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a felfuttatott élesztőt is.
  3. Fakanállal jól összekeverjük, hogy ne legyenek száraz részek. A tészta nokedlitészta szerű.
  4. Majd az alapos keverést követően két kivajazott, kilisztezett püspökkenyér formába öntjük, kanalazzuk a tésztát.
  5. Majd 30 perc pihentetés (kelesztés) múlva előmelegített, forró sütőbe tesszük. Elektromos sütőt használok, légkeverés nélkül. 15 percig 220 fokon, utána visszaveszem 180 fokra. Kb. 50 perc alatt készre sül.
  6. Amikor aranybarnára sül, a formából kivesszük a kenyeret, és rácson hagyjuk kihűlni.
  7. Ha nem akar kijönni a formából, akkor hagyjuk kihűlni, és utána már nagyon szépen kifordul. Mivel én nem tudtam, hogy ki kell venni rögtön a formából, nem tettem meg és a kenyér beizzadt, azaz párásak, nedvesek maradtak a formával érintkező részek. Fogtam, visszatettem még egy pár percre a sütőbe, és tökéletes lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/dagasztas-nelkuli-osszekeveros-aztan-mehet-sutobe-kenyer/