Előző este bekeverjük az előtésztát: Egy műanyag kelesztőtálba a szükséges alapanyagokat belemérjük, kanállal összekeverjük, lefedjük.
Másnap reggelig a konyhapulton hagyjuk pihenni.
Kenyér készítése:
A liszteket, a sikért, a sót összekeverjük, az előtésztához adjuk.
Hozzáadjuk az olajat és a vízben feloldott élesztőt is.
Egy kanál segítségével alaposan összekeverjük. (Kissé nehéz feladat, de kézzel ne is próbálkozzunk, mert a tészta ragad.)
Alaposan lisztezett felületen kenyér formára sodorjuk. Majd a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarva huzatmentes helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A kenyér közepét egy éles késsel bevágjuk, vízzel alaposan megpermetezzük.
Kenyér sütése:
Előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig sütjük, majd 200 fokon még 30 percig sütjük.
Kb. félidőben fóliával letakartam a kenyeret, hogy nehogy nagyon megbarnuljon.
Megjegyzés
A kész kenyérke 850 grammos lett. Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozskenyer/