Rozskenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 dl víz
  • 10 g friss élesztő
Kenyérhez:
  • Összes előtészta
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 250 g világos rozsliszt
  • 1 ek. sikér
  • 3 kk. só
  • 10 g friss élesztő
  • 1 ek. oliva olaj
  • 2 dl langyos víz
Leírás
Előkészítés:
  1. Előző este bekeverjük az előtésztát: Egy műanyag kelesztőtálba a szükséges alapanyagokat belemérjük, kanállal összekeverjük, lefedjük.
  2. Másnap reggelig a konyhapulton hagyjuk pihenni.
Kenyér készítése:
  1. A liszteket, a sikért, a sót összekeverjük, az előtésztához adjuk.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a vízben feloldott élesztőt is.
  3. Egy kanál segítségével alaposan összekeverjük. (Kissé nehéz feladat, de kézzel ne is próbálkozzunk, mert a tészta ragad.)
  4. Alaposan lisztezett felületen kenyér formára sodorjuk. Majd a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarva huzatmentes helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  6. A kenyér közepét egy éles késsel bevágjuk, vízzel alaposan megpermetezzük.
Kenyér sütése:
  1. Előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig sütjük, majd 200 fokon még 30 percig sütjük.
  2. Kb. félidőben fóliával letakartam a kenyeret, hogy nehogy nagyon megbarnuljon.
Megjegyzés
A kész kenyérke 850 grammos lett.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/rozskenyer/