Gyors zabpelyhes kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 350 g finomliszt
  • 100 g zabpehely
  • 2 kk. cukor
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g-os)
  • 1 ek. szezámmag
  • 1 ek. hántolt szotyola
  • 1 ek. lenmag
  • 3,8-4 dl víz
  • 1 ek. olaj
Leírás
Előkészítés:
  1. A szárazanyagokat egy nagy műanyag tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a langyos víz nagyobb részét és az olajat, majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük. (Sűrű, nokedli szerű, ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.)
  3. Ha nagyon száraz, akkor hozzáadjuk a maradék vizet. Ha kellően átnedvesedett a liszt és nokedliszerű a tészta, akkor nem kell bele több vizet tenni.
  4. A formát sütőpapírral kibéleljük és a tésztát beleszedjük. Vizes kanállal a tetejét elegyengetjük.
  5. Kb. 1-1,5 órát kelni hagyjuk, míg kétszeres méretűvé megnő a tészta.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Elkészítés:
  1. A kenyeret az előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 15 perc után a tetejét egy alufóliadarabbal letakartam, hogy ne legyen nagyon piros.
  2. Az én sütőmben ebben a formában 220 fokon alsó, felső sütéssel 60 perc alatt sült meg.
  3. Rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
A sütési idő eltérő lehet, az én ezüst színű formámban kicsit nehezebben sül a kenyér.
A liszt és zabpehely függvényében a hozzáadott víz mennyisége eltérő lehet. Tehát a víz hozzáadásánál figyeljünk, soha ne öntsük egyből bele a teljes mennyiséget, inkább tartsunk vissza belőle, és ha keménynek érezzük a tésztát, utólag öntsünk még hozzá.
A kenyér lyukacsos szerkezetű, nem szárad könnyen, több napig is eltartható, fogyasztható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gyors-zabpelyhes-kenyer/