Lakodalmas perec
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztába:
  • 500 g búza finomliszt
  • 3 kk. só
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 15 g szalalkáli
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 250 g ráma
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 tojás
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • 100 g reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:
  1. A sajtot lereszeljük.
  2. Tepsiket sütőpapírral letakarjuk.
  3. A szalalkálit a tejben feloldjuk.
Elkészítés:
  1. A lisztet összemorzsoljuk a rámával, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra elnyújtjuk, perec formával kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
  3. Ebből a mennyiségből nekem 75 db perec jött ki, ami 3 tepsire fért rá.
  4. A pereceket 180 fokon, 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés
A szalalkáli miatt sütéskor orrfacsaró szag terjeng majd a konyhában, ezért érdemes alaposan kiszellőztetni. Nekem a három tepsi egyszerre sült, aki egyesével süti rövidebb sütési idővel számolhat.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lakodalmas-perec/