Kakaós csiga
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 25 g friss élesztő
  • 280 ml tej
  • 1 kk. cukor
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 85 g vaj vagy ráma
Töltelék:
  • 4 ek. tejföl
  • 6 ek. cukrozott kakaópor
Leírás
Előkészítés:
  1. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és a felfutott élesztőt. Összekeverjük, majd dagasztjuk. Én kézzel csinálom, kb. 10 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
  3. Kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
  4. Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
  2. Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtjuk.
  3. Tetejét 2 ek. tejföllel megkenjük, kakóporral megszórjuk.
  4. Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
  5. Éles késsel felszeleteljük, nekem 16 db lett belőle.
  6. A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit a csigák alá hajtottam, mert most nem ragadt össze a tésztám és nem akartam, hogy sütés közben letekeredjen a vége.
  7. A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el.
  8. Kb. 10 percet még pihentek a csigák, majd hideg sütőbe tettem mindkét tepsit egyszerre.
  9. Ezután 250 fokra bekapcsoltam a sütőt, egyszerre sütöttem őket, alsó-felső sütéssel. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá. A kelesztéstől egészen a sütés végéig bent maradhat, jó gőzös lesz tőle a sütőtér.)
  10. A két tepsi egyszerre 20-25 perc alatt megsült, közben egyszer átcseréltem őket.
  11. Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
Megjegyzés
500 g lisztből nekem 32 db kakaós csiga lett, ehhez 6 ek. kakaóport használtam.
A fahéjas csigáknál 6 ek. kristálycukrot 1-1,5 kk. fahéjjal összekeverek, azt szórom a tejföllel kent tésztára. Mostanában felesben sütöm, így kétféle csiga kerül az asztalra, fele kakaós, fele fahéjas. :-)
A csigák nem 250 fokon sülnek!!! Hideg sütőbe teszem őket, ahogy melegszik a sütő, úgy kelnek még a csigák. Mire megsül, éppen akkorra éri el a 250 fokos hőmérsékletet.
Lehet úgy is sütni, hogy előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra, addig a csigák a pulton pihennek. Amikor meleg a sütő, akkor tesszük be és sütjük a megkelt csigákat.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kakaos-csiga-tojas-nelkul/