Svéd ropogós kenyér - 100% teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 dl teljes kiőrlésű rozsliszt (125 g)
  • 1,5 dl teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (100 g)
  • 1 dl teljes kiőrlésű zabpehely (45 g)
  • 1 dl lenmag
  • 1 dl napraforgómag
  • 1 dl szezámmag (magok összesen: 200 g)
  • 1,5 kk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 2 dl víz
Leírás
Előkészítés:
  1. A szárazanyagokat egy műanyag tálba mérjük, alaposan elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a vizet. Alaposan elkeverjük. 30 percet pihentetjük.
Elkészítés:
  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
  2. A tésztát két részre osztjuk, az első adagot két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Ha készen vagyunk a nyújtással, a felső sütőpapírt félretesszük, ezt fogjuk használni a második adagnál is. Kb. 25 x 35 cm téglalap nagyságúra nyújtottam, majd 5 x 5 cm négyzetekre szeleteltem. Egy nagy késsel kell felvágni, de nem húzni kell a kést a tésztán, csak belenyomni, hogy ne “húzódjon össze” a tészta.
  3. A felszeletelt tésztát az alatta lévő sütőpapírral együtt áttettem a tepsire.
  4. A másik adag tésztával is így jártam el, csak azt nagyobbakra hagytam, kb. 5 x 11,5 cm-es kenyérlapkákat vágtam belőle.
  5. Előmelegített sütőben 170 fokon, a két tepsivel egyszerre sütöttem, félidőben megcseréltem őket, így 30 perc alatt sültek meg.
  6. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd egy jól záródó műanyag dobozba tesszük.
Megjegyzés
Igazán nem bonyolult, tényleges munka kb. 20 perc van vele: kimérni, összekeverni, elnyújtani, szeletelni. A többi már csak a várakozási és sütési idő.
És persze az sem egy utolsó szempont, ha hétvégén megsütjük, akkor hét közben nincs gondunk, mert csak elő kell venni a dobozból. Hát nem érdemes elkészíteni?
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sved-ropogos-kenyer/