Grillázs
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g kristálycukor
  • 400 g vegyes mag
Leírás
  1. A cukrot egy lábasba öntjük (én egy vas serpenyőt használtam) és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Kevergetés közben folyamatosan megolvad, szép lassan karamellizálódni fog. (15-20 percig is eltarthat)
  2. Amikor már a cukor teljesen felolvadt, szépen karamellizálódott és a cukorcsomók is eltűntek, beleszórjuk a diót, amivel alaposan elkeverjük. Vigyázva, nem túl nagy tűzön, nehogy megégjen!
  3. A masszánkat egy vizezett fa vágódeszka (26 x 83 cm) közepére öntjük és egy lapos fakanállal egyenletesen szétterítjük. Közben folyamatosan vizezzük a fakanalat.
  4. Picit hűlni hagyjuk, majd egy éles nagy pengéjű késsel bevagdaljuk (azaz inkább bejelöljük a vágási vonalakat).
  5. Felvágni akkor lehet, ha már majdnem kihűlt. Ha túl meleg, akkor szálas lesz.
  6. Vágás: A kést rátesszük az előzőleg jelölt vonalra és erősen rányomjuk, nem is vágjuk. Óvatosan, kezünkre vigyázva!
  7. A konyhapulton hagyjuk teljesen kihűlni, megszáradni.
  8. A mosogatnivalót vízbe áztatjuk, és ha leázott a rákeményedett cukor, akkor már könnyedén elmoshatjuk.
Megjegyzés
Én a magokat nem külön, hanem magkeverékként vettem, így kedvezőbb volt az ára. Tartalmaz: szotyit, lenmagot és szezámmagot.
Másik variáció: miután elkevertem a cukrot a magvakkal, egy szilikonos sütőpapírra öntöttem, tetejére másik sütőpapírt tettem, nyújtófával elegyengettem. Kis várakozás után, amikor kellően meghűl, és már le lehet húzni a papírt róla, kézzel apróbb-nagyobb darabokra tördelhetjük a grillázst.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/grillazs-2/