Napraforgó kalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1,8 dl tej
  • 125 g natur joghurt
  • 1 nagyobb tojás ⅔ része
  • 2 ek. vaj (50-60g)
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
Töltelék:
  • kicsi tejföl vagy olvasztott vaj a töltelék alá
  • cukrozott mák
  • cukrozott fahéj
Tetejére:
  • tojás ⅓ része 1-2 ek. tejjel elkeverve
  • kicsi tortadara
  • 1-2 ek. porcukor szóráshoz
Leírás
Előkésztés:
  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsi cukrot adunk hozzá, félretesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, elkeverjük.
  3. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítjük a töltelékeket.
  1. A tojást kicsit elkeverjük.
  2. Kb. 10 perc alatt az élesztő felhabzik, akkor hozzáadjuk a liszthez, hozzáadjuk a langyos joghurtot, beletesszük a tojás ⅔ részét és a puha vajat. Alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk. Egynemű, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk. Ha nagyon ragadna, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. Ha túl keménynek érezzük, kis tejet adunk még hozzá.
  3. Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk, letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (kb. 60 perc).
Elkészítés:
  1. Amikor megkelt a tésztánk, 4 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell a levegőt kiszorítani a tésztából.)
  2. Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Áttesszük a sütőpapírral bélelet tepsire. Megkenjük olvasztott vajjal vagy tejföllel és megszórjuk a cukrozott fahéjjal.
  3. Erre tesszük a második tésztából nyújtott kör alakú tésztánkat.
  4. Közepére egy kisebb műanyag dobozt vagy poharat teszünk, enyhén belenyomjuk, vigyázva nehogy elvágja a tésztánkat.
  5. Éles késsel 16 darabra vágtam a tésztát (előszőr fébe, negyedbe, stb.) de csak a műanyagig, hogy a műanyag alatt lévő tészta egybe maradjon.
  6. Majd két egymás mellett lévő szálat kiválasztottam, egyiket jobbra kezdve, másikat balra kezdve kettőt csavartam a szálakon. Így jártam el a többi tésztával is, míg körbe nem értem a napraforgón.
  7. Tetejét megkentem a tejes tojással, majd megszórtam fahéjjas cukorral és tortadarával. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy kb. 20 perc alatt bemelegedjen, ezen idő alatt a fahéjas napraforgóm a konyhapulton pihent és megkelt.
  8. A tészta másik feléből ugyanígy készítettem el a második napraforgót, csak azt cukrozott mákkal töltöttem meg.
  9. Amikor bemelegedett a sütő, a fahéjas napraforgót 180 fokon, kb. 15 perc alatt megsütöttem. (Ez alatt a mákos szépen kelt a konyhapulton.)
  10. Végül a mákos napraforgót is 15 perc alatt megsütöttem.
  11. Miután kihűltek a napraforgók tetejét porcukorral enyhén megszórtam.
Megjegyzés
A szirmok mentén szeleteljük a napraforgókat, finom foszlós a belseje. Folpackkal letakarva még másnapra sem szárad ki. Mutatós és finom, igazi ajándéknak való sütemény.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/napraforgo/