Előző este a lencsét átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára, a hagymát kettévágjuk. A hagyma egyik felét apróra daraboljuk (ez megy majd a rántásba, a másik fele – darabolás nélkül – a levesbe.)
A kolbászt 4 darabra vágjuk.
A lencséről leöntjük az áztató vizet és tiszta vízben feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük.
Ha a lencse puhulni kezd (lencsétől és áztatás hosszától is függ, kb. 20-30 perc) a levest bezöldségeljük és a kolbászt is beletesszük.
Felöntjük teljesen vízzel (én 2 literes lábasban készítem, ez kb. 2-3 személy részére elegendő nálunk).
Felforraljuk és szépen lassan a zöldségekkel és a kolbásszal tovább főzzük.
Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű hagymás, paprikás rántást készítünk. A 2 kanál olajon megpirítjuk a hagymát és a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát teszünk bele, majd azonnal a lassan gyöngyöző leveshez adjuk.
A levest a rántással még 5-10 percig továbbfőzzük.
Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lencseleves/