Lencseleves
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 1,5-2 dl lencse
  • 2 kicsi krumpli
  • 1-1 kisebb fehér és sárga répa
  • 1-1 darabka karalábé és zeller
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 4 kis darabka kolbász
  • só, szemesbors, babérlevél
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 kk. pirospaprika
Tálaláskor:
  • Iízlés szerint ecet és tejföl
Leírás
  1. Előző este a lencsét átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
  2. Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
  3. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára, a hagymát kettévágjuk. A hagyma egyik felét apróra daraboljuk (ez megy majd a rántásba, a másik fele – darabolás nélkül – a levesbe.)
  4. A kolbászt 4 darabra vágjuk.
  5. A lencséről leöntjük az áztató vizet és tiszta vízben feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük.
  6. Ha a lencse puhulni kezd (lencsétől és áztatás hosszától is függ, kb. 20-30 perc) a levest bezöldségeljük és a kolbászt is beletesszük.
  7. Felöntjük teljesen vízzel (én 2 literes lábasban készítem, ez kb. 2-3 személy részére elegendő nálunk).
  8. Felforraljuk és szépen lassan a zöldségekkel és a kolbásszal tovább főzzük.
  9. Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű hagymás, paprikás rántást készítünk. A 2 kanál olajon megpirítjuk a hagymát és a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát teszünk bele, majd azonnal a lassan gyöngyöző leveshez adjuk.
  10. A levest a rántással még 5-10 percig továbbfőzzük.
  11. Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lencseleves/