Kakaós kalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 600 g finomliszt
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 3 ek. cukor
  • csipet só
  • 30 g élesztő
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 2,3-2,4 dl tej
  • 2 ek. ét kakaópor
  • Tetejét lekenni: plusz 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. Lisztet átszitálom.
  2. Két sütőformát sütőpapírral kibélelem.
  3. Két külön tálba mérem ki a hozzávalókat, egyikben lesz a fehér másikban pedig a kakaós tészta.
  4. Tehát a fehér tészta: 300 g liszt, 1 ek. burgonyapehely, 1 ek. cukor, pici só, 15 g élesztő, ½ tojás, 1 dl tejszín, 1,1 – 1,2 dl tej.
  5. Alaposan összedolgozom, dagasztom a tésztát. Az elején nagyon ragad, de a dagasztás során szépen összeáll és finom, lágy tészta lesz belőle. Kb. 15-20 percig dagasztom kézzel.
  6. Kakaós tészta: 300 g liszt, 1 ek. burgonyapehely, 2 ek. cukor, pici só, 2 ek. ét kakaópor, 15 g élesztő, ½ tojás, 1 dl tejszín, 1,2 dl tej. Ugyanúgy járunk el vele, mint a fehér tésztával.
  7. Letakarva félretesszük a tésztákat kelni, kb. 1 órára, míg kétszeres méretűre nőnek.
Elkészítés:
  1. Amikor megkeltek, enyhén lisztezett felületre borítom, és mindkét tésztát 2-2 részre osztom.
  2. A sütőforma hosszának megfelelő méretűre nyújtom az első fehér tésztát, majd a kakaósat is. A kakaósat a fehér lapra teszem, és feltekerem. Így helyezem a sütőformába.
  3. A másik két tésztával is ugyanígy járok el.
  4. Konyharuhával letakarva, a konyhapulton még egy jó órát kelesztem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.
  5. Amikor kétszeresére nőttek a kalácsok, tetejét tojással megkenjük.
  6. Majd az előmelegített sütőbe helyezem a két kalácsot. 180 fokon sülnek, kb. 15-20 perc után fóliával a tetejét letakarom, hogy ne süljön túl pirosra. 60 perc alatt sülnek készre.
  7. Rácson hagyom kihűlni, csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűltek.
Megjegyzés
A tej mennyisége a liszt és a tejszín fajtájától függően változhat. Inkább egy rész tejet tartsunk vissza, és csak akkor öntsük a tésztához, ha tényleg igényli.
Ebben az ezüst formában hosszabb ideig sülnek a kalácsok, tegnap félidőben kivettem a formából, így 45 percre tudtam csökkenteni a sütési időt.
A formák 10 x 25 cm nagyságúak, az aljuk kissé elkeskenyedik, magasságuk 8 cm.
Aki most áll vásárlás előtt, ha teheti inkább fekete formát vegyen, mert ez az ezüst szerintem visszaveri a hőt. Ezért 15 perc sütés után kiveszem a kalácsokat a formából és tepsin sütöm őket tovább, így tényleg hamarabb megsülnek.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kakaos-kalacs/