Formakalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 600 g finomliszt
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 4 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • 30 g élesztő
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1,9-2 dl tej
  • Tetejét lekenni: plusz 1 tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsolom, félreteszem.
  2. Lisztet átszitálom.
  3. Két sütőformát sütőpapírral kibélelem.
  4. Az átszitált liszthez adom a felfutott élesztőt és a többi alapanyagot. A tejből kicsit visszatartok, csak akkor adom hozzá mindet, ha a tészta kívánja.
  5. Alaposan összedolgozom, dagasztom a tésztát. Az elején ragad, de a dagasztás során szépen összeáll és finom, lágy tészta lesz belőle. Kb. 15 percig dagasztom kézzel.
  6. Letakarva félretesszük a tésztát kelni, 30 perc múlva kicsit átmozgattam, majd még 1 órára félretettem, míg kétszeres méretűre nem nőtt.
Elkészítés:
  1. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítottam, és 2 részre osztottam.
  2. Kissé megliszteztem, ovális alakúra nyújtottam, feltekertem, és a sütőpapírral bélelt formába helyeztem, úgy, hogy a tekercs vége alulra kerüljön. Tojással a tetejét megkentem.
  3. Így jártam el a tészta másik felével is.
  4. Konyharuhával letakarva, a konyhapulton még egy jó órát pihentek, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. (Vigyázzunk, mert a kelesztés vége felé, már magasabb lehet, mint a forma, nehogy a konyharuhára ragadjon. Vége felé érdemes a konyharuhát már levenni róla.)
  5. Egy jó óra múlva, amikor a kalácsok már szép magasra feljöttek, az előmelegített sütőbe tettem őket.
  6. Ha nagyon pirul a teteje, akkor egy darab alufóliával le kell takarni. Nekem ebben a formában 50-60 perc alatt sülnek meg 180 fokon.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni, csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűltek.
Megjegyzés
A képen túlsült a kalácsok teteje, ugyanis figyelmetlen voltam és 190 fokra állítottam a sütőt, és nem takartam le időben őket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/formakalacs/